Home  /  Boli   /  Suferi de colon iritabil? Evită aceste alimente

Suferi de colon iritabil? Evită aceste alimente

Sindromul de colon iritabil este probabil cea mai frecventă tulburare nonorganică a funcţiei intestinale. Practic, este vorba de perturbarea pe termen lung a tranzitului intestinal, care apare de obicei la adolescenţi sau la adulţii tineri. Conform statisticilor, aproximativ o zecime a populaţiei europene şi 15% din populaţia Statelor Unite ale Americii suferă de această afecţiune.

Astfel, pacientul acuză diverse simptome digestive care presupun dureri abdominale, balonare şi motilitate anormală a insestinului gros, scaunele apose alternează cu cele de constipaţie.

Iată care sunt alimentele ce trebuie evitate în astfel de situaţii:

Ciocolata – acest aliment stimulează sistemul nervos, precum si sistemul digestiv, fapt ce favorizează apariţia crampelor stomacale şi a scaunelor apoase în rândul persoanelor care sufera de colită.

Leguminoasele şi cerealele – legumele au în compoziţie fibre şi diferite tipuri de zaharuri, care, după digestie, pot produce gaze intestinale. Un astfel de zahar este fructoza, pe care o regăsim în ceapă, anghinare, dar şi rafinoza, pe care o întâlnim într-o serie de legume de culoare verde, precum sparanghel, broccoli, varza de Brussels.

Fibrele solubile din mazăre, dovlecei, conopidă pot determina apariţia de gaze pe măsură ce sunt procesate la nivelul intestinului gros. Legumele care conţin fibre insolubile pot fi consumate fără a produce disconfort.

Produsele lactate – prin conţinutul ridicat de lactoză, aceste produse pot fi mai greu de digerat de unele persoane.

Bananele – bogate în potasiu şi carbohidraţi, acestea pot provoca constipaţie, iar asta îngreunează tranzitul intestinal. Uneori, pot apărea chiar sângerări.

Alcoolul si băuturile racoritoare carbogazoase (iritante gastrointestinale) – aceste băuturi trebuie evitate pe cât posibil deoarece pot agrava simptomele bolii.

Ovăzul – produsele cu conţinut ridicat de ovăz pot produce balonare din cauza conţinutului bogat în fibre solubile. Recomad consumul moderat de cereale de ovăz, de exemplu una-două linguriţe la micul dejun.

Alimentele bogate în amidon – aceste produse conţin o cantitate mare de carbohidraţi, iar în procesul de digestie eliberează compuşi cu potenţial gazogen. În această cetegorie se încadrează produsele cerealiere, produsele din grâu, dar şi porumbul şi cartofii.

Medicii specialişti susţin faptul că, o alimentaţie corectă poate să scadă sau să prevină simptomatologia specifică a sindromului de colon iritabil.

 

Call Now Button