Home  /  Centru de Epilepsie şi Medicina somnului

De ce Centru? Şi de ce Epilepsie şi Medicina Somnului?

Pentru că ştim câtă nevoie este de o îngrijire medicală coerentă şi aprofundată, de o platformă unică de diagnostic, unde pacientul să găsească, prin contribuţia coordonată a mai multor experţi, răspunsul la întrebările sale.

„Există bolnavi, şi nu boli”. Evaluarea individualizată a fiecărui pacient, cu timp şi atenţie acordate istoriei pacientului, elaborarea unui plan de diagnostic, a unei strategii terapeutice şi asigurarea urmăririi acesteia poartă un singur nume: NORMALITATE.

În Centrul nostru, ne propunem să asigurăm acea Normalitate a actului medical, bazată în primul rând pe respectul faţă de pacient şi faţă de profesia medicală, consolidat prin experienţa unor profesionişti din diferite specialităţi.

Care este atu-ul nostru?

Specialişti tineri, formaţi în străinătate, care s-au întors acasă. S-au întors cu entuziasm şi dorinţa de a schimba percepţia asupra actului medical şi a accesului la îngrijire decentă.

Specialişti cu experienţă şi competenţă în domeniul epilepsiei şi al medicinii somnului care au ales să treacă dincolo de rutina binecunoscută şi să formeze o ECHIPĂ. Multidisciplinară, Pasionată si Performantă.

 

Ce oferim în Centrul nostru ca metode NOI de diagnostic?

Trăim într-o eră a noilor tehnologii. Tehnologii care nu înlocuiesc actul medical, însă ajută şi îl completează, pentru un diagnostic cât mai precis.

EPILEPSIE: înregistrări video-EEG standard de minim 20 min, conform normelor internaţionale şi înregistrări video-EEG prelungite, incluzând o noapte de somn, sub supraveghere medicală continuă, în condiţii de confort şi utilizând aparatură de ultimă generaţie.

Ce aduce această înregistrare în plus faţă de înregistrările de durată mai scurtă, cu care suntem, în mare parte, încă obişnuiţi? Permit creşterea sensibilităţii diagnosticului prin durata mai mare a examinării, ceea ce creşte şansa detectării eventualelor anomalii epileptice şi stabilirea unui diagnostic corect. În plus, examinarea video concomitentă, permite observarea şi corelarea eventualelor modificări de comportament sau stări ale pacientului cu activitatea cerebrală.

SOMN: examenul video-polisomnografic cu înregistrarea şi analiza diferiţilor parametri (activitatea creierului, cardio-respiratorie, mişcări ale gambelor, mişcari ale corpului, zgomote respiratorii, cum ar fi sforăitul) de-a lungul unei nopţi petrecute într-o cameră special amenajată, pentru a crea condiţii cât mai bune de somn (asemănătoare celei de acasă), sub supraveghere medicală continuă.

Ce permite această înregistrare? Observarea şi diagnosticul diverselor tulburări ale somnului (de la apneea de somn până la tulburări în cadrul unor afecţiuni neuro-degenerative).

Desigur, CONSULTAŢIA DE SINTEZĂ aduce împreună TOATE datele semnificative legate de afecţiunea pentru care pacientul se adresează centrului, oferind soluţii terapeutice concrete, în conformitate cu cele mai noi abordări medicale în domeniu. Mai mult decât atât, Centrul nostru iniţiază, în premieră, Consultaţii internaţionale, unde specialişti de renume din Europa, pot evalua, în colaborare cu specialiştii noştri, cazurile mai dificile, fără să fie nevoie ca pacientul să se deplaseze în străinătate pentru a avea acces la o astfel de consultaţie.

Ce înseamnă CENTRU?

În primul rând, Profesionalism. Apoi, Multidisciplinaritate. Tehnici moderne de diagnostic. Coeziune. Perseverenţă. Continuitate.

De ce ELYTIS Hospital?

Pentru ca noi credem că medicina performantă şi decentă este posibilă şi la noi în ţară.

 

Sindromul de Apnee Obstructivă de SOMN (SAOS)

 Sindromul de Apnee Obstructivă de Somn (SAOS) este o maladie insuficient diagnosticată şi tratată în România, estimările fiind că unul din 5 bărbaţi suferă de această afecţiune. Accesul pacienţilor la laboratoarele de somnologie este limitat datorită numărului relativ mic de instituţii medicale care dispun de aparatura necesară comparativ cu prevalenţa afecţiunii în populaţie, somnologia fiind o ramură medicală nou apărută.

La risc de a avea SAOS sunt pacienţii obezi, sforăitori, cu HTA greu de controlat, fumători sau la care anturajul remarcă oprirea respiraţiei pe timpul somnului.

Apneea în somn reprezintă întreruperea temporară a respirației, fapt ce duce la un somn neodihnitor, cu treziri frecvente, sforăit intens, insomnii, somnolenţă excesivă în timpul zilei, oboseală matinală, dureri de cap, anxietate. Persoanele care prezintă SAOS se opresc din respirat, în mod repetat, timp de câteva secunde, până la peste un minut.

De cele mai multe ori, pacienţii prezintă boli agravate de prezenţa SAOS, formându-se un cerc vicios. Asocierile frecvente sunt cu obezitatea, HTA, diabet zaharat, sdr metabolic, afecţiuni în sfera ORL, tabagismul.

Diagnosticul de apnee în somn se poate pune prin înregistrarea nocturnă a parametrilor urmăriţi, punându-se în evidenţă episoade de oprire a respiraţiei pe timpul somnului. Terapia presupune folosirea nocturnă a unei măşti nazale sau faciale prin care pacientul respiră aer cu o anumită presiune pozitivă, ajutându-l să respire normal.

Neținută sub control, apneea în somn se poate agrava, putând cauza în timp afecțiuni cardiovasculare, accident vascular cerebral, tulburări metabolice, depresie, anxietate şi moarte subită în somn.

O alta urmare nefastă a subdiagnosticării acestei maladii o constituie rata mare de accidente de circulaţie provocate de conducătorii auto cu SAOS netratat datorită somnolenţei excesive şi a pierderii capacităţii de concentrare pe timpul şofatului.

Elytis Hospital dispune de Laborator de Somn unde se poate efectua atât diagnosticarea prin înregistrarea poligrafică a somnului, cât şi iniţierea tratamentului şi monitorizarea parametrilor specifici acestuia.

 Dr. Claudia TEREJA

Call Now Button