Pentru a evita bolile cardiovasculare, fumătorii trebuie să ocolească următoarele alimente
Oricărui fumator îi place să se gândească la fumat ca la un viciu, o acţiune care îi conferă o aură de siguranţă de sine şi de persoană care gustă din placerile vieţii. Fumatul este de obicei văzut ca o slabiciune inofensivă, tratată cu îngăduinţă. Problema cea mai mare o reprezintă riscul de îmbolnăvire la care se supune un fumător.
Pentru a mai limita riscul de apariţie a problemelor cardiovasculare, care sunt declanşate în timp de acest viciu, nutritioniştii recomandă fumătorilor să evite alimentele bogate în grăsimi.
Practic, pentru a proteja sistemul cardiovascular, fumătorii ar trebui să consume cât mai puţine produse de patiserie, mezeluri, sosuri şi prăjeli. Situaţia este similară şi în cazul carnii grase, cum este cea de porc, fie a lactatelor cu un conţinut mare de grăsimi. Carnea de porc poate fi înlocuită de cea de pui, de curcan sau peşte, în timp ce lactatele degresate pot lua locul celor grase.
De asemenea, nutritioniştii susţin că din alimentaţia zilnică a fumătorilor nu trebuie să lipsească fructele şi legumele proaspete. Consumate sub formă de sucuri, fie gătite sub diverse forme, legumele şi fructele precum: spanac, cartofi, morcov, roşii, broccoli, legumele care au boabe, ceapă sau usturoi, pot compensa deficitul de vitamine şi de minerale.