Află ce anume cauzează starea de somnolenţă de după masă
Nu de puţine ori, fiecare dintre noi am experimentat o stare de somnolenţă imediat după ce am terminat de mâncat. În mod normal hrana ar trebui să ne ofere energie, dar în unele cazuri se întâmplă opusul. Specialiştii susţin că acest lucru se întâmplă din două mari motive: cantitatea mare de mâncare şi compoziţia chimică a unor mâncăruri.
În ceea ce priveşte compoziţia chimică, aceasta are doi „vinovaţi”. Pe de-o parte este triptofanul, unul dintre aminoacizii esenţiali găsiţi în majoritatea mâncărurilor. Pe de cealaltă parte se găsesc carbohidraţii: o farfurie plină cu cartofi va duce la creşterea rapidă a nivelului de energie, iar apoi la prabuşirea rapidă, ceea ce duce la rândul său la starea de oboseală.
Este lesne de înţeles că efectul combinat al acestora, împreună cu o cantitate peste puterile sistemului digestiv, poate reprezenta un somnifer eficient, alături de alte aspecte mai puţin dorite pe care o dieta de proastă calitate le aduce.
Deşi multe mâncăruri şi ingrediente conţin carbohidraţi şi triptofan, care în cantităţi normale sunt necesare, există soluţii pentru un mic-dejun care să nu te adoarmă imediat după ce te-ai trezit.
Una dintre aceste soluţii este consumul de ovăz. În cantităţi moderate, ovazul are beneficiul de a fi absorbit lent, astfel iţi va da energie pe tot parcursul dimineţii. De asemenea, boabele de fasole conţin o cantitate de proteine şi va stabiliza nivelul de glucoză din sânge.
Mult îndrăgitele migdale, conţin o cantitate însemnată de vitamina B şi magneziu, acesta din urmă fiind important pentru metabolism în timpul exerciţiilor fizice. Ouale sunt de asemenea pline cu proteine, iar acizii mono şi polisaturaţi sunt esenţiali pentru sănătatea inimii.