Home  /  Boli   /  Informaţii importante care ne pot proteja de bolile grave ale ficatului

Informaţii importante care ne pot proteja de bolile grave ale ficatului

Ficatul deţine un rol extrem de important în organism, iar una dintre multiplele sale funcţii este de a transforma nutrienţii în resurse de energie. Mai mult, ficatul are şi un rol important în detoxifiere, curăţarea sângelui de toxine, metale grele, viruşi, paraziţi etc.

Pentru a ne păstra ficatul sănătos, specialiştii ne recomandă sa evităm alimentele grase şi sa nu consumăm mai mult de un pahar de vin pe zi.

Cu toţii ştim că ficatul are capacitatea de a se regenera rapid, însă, o alimentaţie necorespunzătoare care se întinde pe o perioadă lungă de timp poate dăuna grav ficatului, acesta nemaifiind capabil să funcţioneze în parametri normali.

Există persoane care necesită o atenţie specială şi un control minuţios hepatic, iar printre acestea se numără: consumatorii de alcool, femeile care iau anticoncepţionale, bolnavii care au avut hepatită sau icter de altă cauză, pacienţii cu diabet zaharat, pacienţii obezi, persoanele cu colesterol crescut, precum si persoanele care lucrează în mediu toxic sau care consumă substanţe toxice (inclusiv ciuperci, etnobotanice, droguri).

Atunci când o persoană are probleme cu ficatul, primul aspect la care ne gândim este consumul de alcool. Într-adevăr alcoolul este în topul substanţelor nocive pentru ficat, însă, cu toate astea, zahărul rafinat este considerat mai nociv pentru acesta. Spre exemplu, ficatul sintetizează mai greu o băutură carbogazoasă decât o bere.

Pe lângă toate acestea, grăsimile trans, cele utilizate în industria alimentară pentru a prelungi perioada de valabilitate a unui produs, pot favoriza apariţia unor dezechilibre ale metabolismului hepatic dacă sunt consumate pe termen lung.

Nu trebuie să uităm că funcţiile hepatice mai pot fi afectate şi de către fumat, stres şi lipsa odihnei.

Ne putem confrunta cu o boală de ficat atunci când avem una dintre următoarele simptome: stare inexplicabilă de oboseală, somnolenţă exagerată, variaţii ale poftei de mâncare, coloraţia galbenă a tegumentelor şi mucoaselor, senzaţie de greutate (presiune) în partea dreaptă – sub coaste, stare de greaţă, sângerarea gingiilor sau sângerări nazale, umflarea abdomenului, constipaţia cronică, senzaţia de acru sau de amar în gură, limba uscată, stări febrile, umflarea picioarelor sau simptome de depresie.

Este important de ştiut că aceste simptome sunt nespecifice, pot fi prezente şi la oamenii sănătoşi sau la cei care suferă de alte afecţiuni. În consecinţă, o boală hepatică, în stadiu precoce, este greu de diagnosticat, de aceea sunt necesare evaluari periodice ale analizelor. Pentru că problemele ficatului pot afecta întregul metabolism, controlul medical este absolut necesar, chiar dacă pacientul urmează un regim alimentar strict.

 

Call Now Button