Home  /  Boli   /  Apneea este o boală ce poate duce la deces
a

Apneea este o boală ce poate duce la deces

Apneea în somn este o boală gravă care provoacă oprirea respiraţiei timp de câteva secunde de câteva zeci de ori într-o noapte. Aceasta nu trebuie ignorată deoarece poate duce uşor la deces.

Se întâmplă ca pacienţilor care au apnee să li se oprească practic repiraţia timp de 10 până la 30 de secunde. În acest timp, creierul nu se oxigenează absolut deloc. Respiraţia se poate opri şi de câteva zeci de ori pe noapte în funcţie se severitatea bolii. De multe ori, pacienţii se trezesc cu senzaţie de sufocare şi speriaţi, dar nu îşi dau seama din ce cauză. Mulţi pacienţi nu sunt diagnosticaţi deoarece simptomele sunt subtile şi mulţi le ignoră sau le pun pe seama altor probleme.

Sforăitul şi oboseala sunt principalele simptome

Boala nu prezintă multe simptome, însă, în general, pacienţii cu apnee sforăie mult şi dimineaţa se trezesc foarte obosiţi. Astfel, pe timpul zilei apar dificultăţi de concentrare, pierderi de memorie şi oboseală tot mai accentuată. Mulţi pacienţi dau vina pe stres şi nu cred că sunt bolnavi. Persoanele apropiate observă mai des simtomele deoarece pacienţii sunt adormiţi când acestea apar. Dacă partenerul de viaţă sforăie foarte mult, scoate sunete ciudate în timpul somnul sau aveţi senzaţia că nu respiră trebuie să îl atenţionaţi pentru a merge la un medic specialist.

Cauze şi tratament

Apneea poate apărea din cauza unor defecte ale apatului respirator, dar şi din cauza unor boli cronice.

Apneea obstructivă apare atunci când pacienţii au deviaţie se sept sau polipi, amigdale mărite sau anumite defecte ale tractului respitator care pot fi din naştere. Acest tip de apnee de poate trata uşor şi de obicei se rezolvă chirurgical.

Cel mai des apneea apare la persoanele obeze, dar şi la cele care suferă de diabet sau hipertensiune arterială. În aceste cazuri este mai greu de tratat deoarece bolile cronice nu se vindecă, ci se ţin sub control. În aceste cazuri apneea apare deoarece creierul nu recepţionează corect comanda care îi spune să facă organismul să respire. Pacienţii cu apnee pot muri subit în somn.

Practic apneea afectează inima şi creierul deoarece aceste organe nu se oxigenează în momentul în care respiraţia se opreşte. Astfel se poate ajunge la infarct sau accident vascular cerebral.

Diagnosticarea se poate face prin monitorizarea pacientului timp de 24 de ore în timpul somnului folosind aparatură specială. Apoi se pot lua şi măsuri in functie de gravitate. În primul rând trebuie reglată greutatea corporală, iar bolile cronice trebuie ţinute sub control.

De asemenea, există şi aparate speciale, un fel de măşti pe care pacienţii le poartă pe timpul nopţii şi care asigură o oxigenare bună a creierului.

Call Now Button