Stilul de viaţă influenţează producerea de noi neuroni
Cu toate că tindem să credem că procesul de producere de noi neuroni este unul extrem de complicat, nu este deloc aşa, iar modalităţile sunt extrem de simple.
În urma unor studii realizate de către oamenii de ştiinţă, aflăm faptul că producem aproximativ 7.000 de neuroni în fiecare zi. Procesul de înlocuire a neuronilor între ei este unul continuu, cei cu care ne naştem fiind schimbaţi în totalitate de-a lungul timpului.
Cercetătorii afirmă faptul că producerea de neuroni poate fi îmbunătăţită printr-o activitate cerebrală constantă, cel mai uzual exemplu invocat fiind cel al cititului sau al învăţatului, De asemenea, somnul odihnitor, sportul şi sexul reprezintă factori benefici în producţia de neuroni.
Este adevărat că odată cu procesul normal de îmbătrânire, producţia acestora scade treptat.
Este important să ştim că şi ceea ce mâncăm are un efect decisiv asupra hipocamusului şi a producţiei de neuroni. Consumul de ciocolată şi afine ajută la apariţia de noi neuroni, iar stresul, cosnumul de alcool, deficienţa vitaminei A şi deficienţa vitaminei E inhibă acest proces.
Cu toate acestea, cel mai important aspect este reprezentat de modul în care se derulează nutriţia, modul în care mâncăm având un rezultat crucial în acest proces. Astfel, o dietă uşoară ajută la producţia de neuroni, căci restricţia de calorii poate îmbunătăţi memoria.
Pe lângă aceste aspecte, oamenii de ştiinţă încearcă să găsească o modalitate prin care această producţie a neuronilor să fie protejată, nu numai influenţată.