Home  /  Boli   /  Iată cum ne afectează răceala capacitatea de gândire

Iată cum ne afectează răceala capacitatea de gândire

Acum când suntem în sezonul rece, virusurile pândesc la tot pasul, iar dacă ai un sistem imunitar slăbit sunt şanse mari de a contacta o raceală. Ştim cu toţii că atunci când eşti bolnav, starea de spirit, modul de gândire şi timpul de reacţie au de suferit.

La fel cum corpul tău se simte slăbit, şi creierul işi pierde o parte din abilitatea de a gândi, simţi, învăţa şi reacţiona.

Oamenii de ştiinţă ne explică faptul că atunci când contactăm un virus, sistemul  imunitar intră în acţiune şi eliberează anumite tipuri de proteine. Acestea alertează sistemul nervos central pentru a contraataca.

Din păcate, atunci când încep să se activeze sistemele de apărare, proteinele iţi dau peste cap şi procesele chimice din creier. Unul dintre primele lucruri care se schimbă este starea de spirit.

Cercetătorii susţin că substanţele chimice care apar în timpul răcelii iţi dau peste cap performanţa mentală, în special gradul de alertă şi de reacţie. Astfel apar tot felul de neajunsuri, de la incapacitatea de a rezolva anumite probleme, unele dintre ele chiar uşoare, până la probleme în ceea ce priveşte condusul unei maşini, spre exemplu.

De asemenea, abilitatea de a sintetiza informaţia verbală scade, începi să-ţi pierzi coordonarea, puterea, viteza şi echilibrul. În plus, abilitatea creierului tău de a stoca noi informaţii şi amintiri scade considerabil.

Chiar dacă răceala dispare, timpul tău de reactie rămâne scăzut timp de o săptămână după ce scapi de boală.

 

Call Now Button