Home  /  Boli   /  Eşti fumător? Află ce ar trebui să mănânci zilnic

Eşti fumător? Află ce ar trebui să mănânci zilnic

În general cei care fumează prezintă anumite carenţe de vitamine şi minerale în corp, aşa că trebuie să ţină cont de anumite aspecte atunci când se alimentează. Ţigările au caracteristica de a afecta cantitatea de vitamine şi de minerale, iar pierderile le putem contracara printr-o alimentaţie echilibrată, cu accent pe fructe şi legume. Medicii spun că fumatul este unul dintre primii factori ce duc la apariţia carenţei de vitamina C.

Un nefumător are nevoie de 40 mg de vitamina C pe zi, însă în cazul celor care fumează doza zilnică necesară este de 80 mg/zi. Trebuie să ştiţi că vitamina C este utilizată de corp în scopul neutralizării radicalilor liberi din fumul de ţigară, dar are şi rol de protecţie împotriva bolilor inimii şi a cancerului.

Experţii în nutriţie sunt de părere că din dieta unui fumator nu trebuie să lipsească: măceşele, cătina, roşiile, kiwi, pătrunjelul, ardeii graşi, căpşunile, morcovii sau portocalele.

Experţii spun că fumatul este asociat şi cu deficitul de vitamina D, B12, calciu şi acidul folic.

În acest sens, dacă sunteţi un fumător înverşunat este bine să nu va lipsească de la masă peştele, laptele, ouăle, cereale integrale, soia, carne de pui, vită, porc, ficat, fructe de mare, iaurt, brânză, verdeţuri şi mazăre, linte, porumb sau varză.

De asemenea, produsele lactate nu ar trebuie să lipsească din dieta zilnică a persoanelor fumătoare. Experţii nutriţionişti recomandă fumătorilor să evite alimentele bogate în grăsimi, aşa încât să consume puţine produse de patiserie, mezeluri, sosuri, etc.

Call Now Button