Home  /  Boli   /  După tratamentul cancerului de colon trebuie neapărat să practicaţi un stil de viaţă sănătos

După tratamentul cancerului de colon trebuie neapărat să practicaţi un stil de viaţă sănătos

Considerat flagelul secolului al XX-lea, cancerul a rămas una dintre cele mai grave maladii. Boala a fost cunoscută încă din Antichitate, dar în ultimele decenii a înregistrat o frecvenţă în rapidă creştere, secerând, anual, milioane de vieţi omeneşti. Frecvenţa bolii este mai mare în ţările dezvoltate din punct de vedere economic, întrucât civilizaţia modernă, respectiv industrializarea, agricultura chimizată şi densitatea mijloacelor de transport poluează mediul natural cu compuşi chimici cancerigeni, regăsiţi în apă, aer, sol şi vegetaţie.

Revenind la subiectul de astăzi, cele mai multe cazuri de cancer de colon debutează prin apariţia unor aglomerări mici de celule necanceroase (benigne) cunoscute sub numele de polipi adenomatoşi. De-a lungul timpului, unii dintre polipii adenomatoşi pot deveni cancerigeni.

Polipii pot fi de mici dimensiuni şi pot manifesta simptome vagi. Din acest motiv, medicii recomandă teste de screening periodice, pentru a ajuta la prevenirea cancerului de colon, sau depistarea din timp, a unor polipi cancerigeni.

De cele mai multe ori, un diagnostic de cancer determină multe persoane să se concentreze asupra sănătăţii lor în moduri la care nu s-au gândit prea mult în trecut. Existî lucruri care pot fi făcute pentru o stare de sănătate mai bună.

Este important şi chiar vital, uneori, să consumaţi alimente mai sănătoase şi să faceţi mai multe exerciţii fizice. Renunţaţi la alcool şi tutun. Chiar şi menţinerea sub control a nivelului de stres are un efect benefic asupra sănătăţii. Acum este momentul să faceţi câteva modificări în stilul dumneavoastră de viaţă, pentru ca sănătatea să vă fie influenţată în mod pozitiv pentru restul vieţii. Iată câteva aspecte importante carora trebuie să le acordăm o importanţă deoasebită:

O dietă mai sănătoasă

O dietă sănătoasă poate fi dificil de alcătuit pentru oricine, dar poate fi şi mai greu de planificat în timpul sau după tratamentul împotriva cancerului. Tratamentul poate schimba simtul gustului. Greaţa poate deveni o problemă. Există posibilitatea să vă pierdeţi apetitul alimentar şi să scădeţi în greutate, chiar dacă nu doriţi asta. Este însă posibil să luaţi în greutate şi să nu puteţi să slăbiţi. Toate aceste lucruri pot fi frustrante.

Dacă tratamentul a cauzat schimbări în frecvenţa meselor, schimbări iîn greutate sau a condus la modificări ale gustului, trebuie ştiut că aceste probleme, se ameliorează în timp. Poate fi de ajutor să mâncaţi porţii mici la fiecare două-trei ore, până când starea dumneavoastră de sănătate se ameliorează.

Este indicat să cereţi ajutor medicului pentru a vă îndruma către un expert in nutriţie, care vă poate oferi idei despre cum să rezolvaţi aceste efecte secundare ale tratamentului. Unul dintre cele mai bune lucruri pe care le puteţi face după tratamentul cancerului este de a reveni la obiceiurile alimentare sănătoase.

Oboseala extremă, odihna şi mişcarea

Oboseala extremă este foarte frecvent întâlnită la persoanele care urmează un tratament împotriva cancerului. Aceasta nu este o oboseală normală, ci mai degrabă o extenuare ce nu se ameliorează nici măcar după odihnă.

Pentru anumite persoane, această oboseală durează o lungă perioadă de timp după tratament şi îi împiedică să facă mişcare sau alte lucruri pe care doresc să le facă. Exerciţiile pot ajuta la ameliorarea acestei oboseli. Studiile au arătat că pacienţii care au urmat un program de exerciţii adaptat la nevoile personale se simt mai bine, atât fizic, cât şi emoţional, facând astfel faţă situaţiei mult mai bine.