Home  /  Nutriţie   /  Alimentul perfect – mit sau realitate?

Alimentul perfect – mit sau realitate?

Mitul alimentului perfect a fost dezbatut în nenumărate cărţi, programe şi reţete, dar din păcate a rămas doar un mit. Regimurile minune bazate pe un singur produs au stârnit şi încă mai stârnesc entuziasmul multor persoane, fiind urmate cu stricteţe. Problema cea mai mare o reprezintă faptul că aceste tipuri de regim au avut aceleaşi rezultate, cu efecte aproape de zero. Un regim ideal are trei componente: varietate, moderaţie şi echilibru. Astfel experţii în domeniu ne spun că nu se poate să ne hrănim doar cu un tip de aliment şi să rămânem sănătoşi, deoarece fiecare aliment are caracteristicile sale, cu efecte diferite asupra organismului nostru. Alimentele trebuie alese în aşa fel încât să fie hrănitoare, nu pline de calorii, iar dieta trebuie să conţină o mare varietate de proteine, fructe şi legume. Iată care ar fi cele mai potrivite alimente ce nu trebuie să lipsească dintr-un regim perfect.

După cum am spus nu există un aliment minune, dar daca dorim să gasim un aliment care măcar să se apropie de perfecţiune, ouale sunt cel mai apropiate de acest ideal. Oul este un aliment bogat în proteine de calitate (în aminoacizi) şi are o putere nutritivă de excepţie. Ouăle conţin vitamina A antioxidantă, vitamina E, calciu, fier şi zinc, care are un efect foarte accentuat asupra întăririi sistemului imunitar.

Avocado este o sursă ideală de grăsimi care ajută la scăderea nivelului de colesterol. Grăsimile au efect negativ în alimentaţie numai dacă sunt în exces. Fructele de avocado conţin cel mai sănătos tip de grăsimi, cele de care are nevoie organismul. De asemenea, conţine potasiu care întăreşte musculatura, iar acidul folic protejează împotriva bolilor de inimă şi scade riscul de apariţie a defectelor la naştere, spun specialiştii.

Broccoli este un superaliment, explică un specialist. Este plin de vitamina C (o jumătate de kilogram de broccoli are mai multă vitamina C decât 204 mere), care ajută la prevenirea cancerului, la menţinerea unei vederi bune şi la întărirea sistemului imunitar. De asemenea, este un aliment foarte bun pentru prevenirea bolilor de inimă şi elimină riscul apariţiei defectelor la naştere (pentru mame).

Spanacul te face viguros datorită magneziului şi acidului folic care întăresc inima, dar şi a calciului care ajută la dezvoltarea şi menţinerea puterii oaselor şi dinţilor.

Pepenele este una dintre cele mai hrănitoare fructe. Conţine vitamina A, vitamina C, licopen şi fibre, ceea ce ajută la prevenirea cancerului.

Căpşunile sunt pacheţele de energie. Ele conţin multă vitamina A, vitamina C şi licopenul (fitoelement), care ajută la prevenirea cancerului şi au un bogat conţinut de fibre.

Nucile, alunele de pământ şi de pădure sunt foarte sănătoase. Aceste alimente conţin foarte mulţi acizi graşi care micşorează riscul apariţiei bolilor de inimă şi un procent semnificativ de grăsimi. Nucile mai conţin şi magneziu, cu efect benefic asupra întregului organism, dar în special asupra inimii, calciu pentru oase şi dinţi şi zinc pentru întărirea sistemului imunitar.

Laptele degresat este cel mai bun mijloc pentru a obţine doza zilnică de calciu. Laptele degresat este bogat în proteine, dar nu în grăsimi şi este o completare ideală într-o dietă fără carne, datorită înaltei concentraţii de vitamina B12, foarte puternică şi care se găseşte numai în produsele animale. Această vitamină este esenţială în prevenirea cancerului, aduce energie în organism şi păstrează mintea ascuţită.

Fulgii de ovăz sunt o excelentă sursă de fibre solubile, care controlează nivelul de colesterol. De asemenea, acidul folic are efect de întărire a organismului şi reduce riscul de apariţie a defectelor la naştere.

Cartofii dulci sunt categoric o sursă bună pentru betacaroten şi vitamina C, pentru prevenirea cancerului. Acest aliment conţine multe fibre, ceea ce va duce la o digestie mai bună şi la scăderea riscului de apariţie a cancerului de colon.

Fasolea, mazărea şi alte legume uscate sunt surse de fibre, esenţiale pentru organism, mai ales în ceea ce priveşte o bună digestie şi prevenirea cancerului de colon. De asemenea, legumele uscate sunt o excelentă sursă de proteine. În plus, acest aliment oferă rapid senzaţia de saţietate. Conţine zinc care ajută la îmbunătăţirea vederii şi la întărirea sistemului imunitar.

Usturoiul este foarte folositor. Are proprietăţi antibacteriene, iar componentele sale care conţin sulf sunt foarte eficiente împotriva bolilor de inimă, colesterolului şi chiar a răcelii obişnuite.

Ceaiul verde, cu vitaminele A, E şi C care se găsesc din belşug în acest aliment, sunt foarte eficiente în ceea ce priveşte prevenirea cancerului, mai ales cel al aparatului digestiv.

Ardeiul roşu conţine multă vitamina C, de trei ori mai multă decât portocalele. De asemenea, este bogat în capsaicin, care menţine fluiditatea sângelui, ceea ce reduce riscul apariţiei atacurilor de cord şi cerebrale, cauzate de cheagurile de sânge.

Somonul conţine proteine de calitate şi acizi graşi, care protejează împotriva cancerului. De asemenea, somonul este o foarte bună sursă de fier.

Apa este absolut esenţială pentru hidratarea organismului şi pentru eliminarea toxinelor.

In concluzie, deşi nu există un aliment minune, există alimente extrem de benefice pentru sănătatea noastră şi care combinate oferă organismului toate vitaminele, fibrele şi nutrienţii de care are nevoie zilnic.

Call Now Button