Calităţile seminţelor de floarea-soarelui
Seminţele de floarea soarelui reprezintă un aliment sănătos dar care trebuie, însă, consumat cu măsură. Aceşti sâmburi au un conţinut ridicat de grăsimi, respectiv au mulţi acizi graşi poli-nesaturaţi, care le dau o valoarea nutriţională specială.
De pildă, uleiul de măsline, atât de lăudat, are doar acizi graşi mono-saturaţi.
În plus, s-a observat ca urmare a unor studii că seminţele de floarea soarelui asigură corpului un important aport de vitamine, în special vitamina E şi minerale, în special potasiu, cu rol important în susţinerea activităţii cardiace.
Deşi efectele miraculoase ale sâmburilor de floarea soarelui asupra cancerului sau asupra altor afecţiuni grave nu pot fi probate din punct de vedere ştiinţific, este bine ca ele pot să sigure o protecţie cardio-vasculară, prin aportul de acizi poli-saturaţi, vitamine şi minerale şi li se pot atribui şi anumite proprietăţi anti-oxidante.
Aceste seminţe, în cazul în care sunt consumate în cantităţi prea mari şi cu o frecvenţă mare nu mai au efecte atât de benefice asupra corpului.