Home  /  Boli   /  Află cum poţi să-ţi menţii vitalitatea după vârsta de 30 de ani

Află cum poţi să-ţi menţii vitalitatea după vârsta de 30 de ani

Vârsta de 30 de ani nu se compară cu cea de 20 sau 25 de ani, iar cei care au depăşit trei decenii de viaţă simt pe propria piele că tot ceea ce puteau face cu uşurinţă cu cinci sau zece ani în urmă le este, acum, mult mai dificil. Există însă metode prin care poţi rămâne în formă şi după 30 de ani.

Odata cu împlinirea acestei, metabolismul bazal, numărul de calorii necesare organismului pentru a-şi menţine funcţiile vitale în parametri optimi, începe să scadă. Statisticile medicale arată că, după acest prag de vârstă, adulţii acumulează câte o jumătate de kilogram anual, fără să schimbe nimic în alimentaţie şi în efortul fizic depus. Pentru evitarea acestei îngrăşări iminente, se impune reducerea aportului zilnic de calorii.

În afară de precauţiile alimentare, între 30 şi 40 de ani sunt recomandate şi câteva forme eficiente de mişcare, precum şi suplimentarea anumitor nutrienţi esenţiali pentru menţinerea stării de sănătate.

Consumaţi mai puţine calorii

Adulţii de peste 30 de ani trebuie să consume cu până la 200 kcal mai puţin în fiecare zi, comparativ cu aportul caloric din prima parte a tinereţii. Eliminaţi din dieta zilnică sucurile acidulate, iaurturile cu fructe din supermarket sau prăjelile, pentru a atinge obiectivul.

Aveţi grijă la orele de somn

Ar trebui ca, în fiecare noapte, să vă odihniţi nu mai puţin de şase ore şi nu mai mult de opt ore.

Faceţi mişcare săptămânal

Aveţi nevoie de 150 de minute de exerciţii fizice moderate săptămânal şi de cel puţin două zile de antrenamente de întărire a musculaturii pentru a rămâne în formă. Puteţi scăpa de 200 kcal zilnic, mergând pe jos 45 de minute, făcând jogging 15 minute sau prin plimbări cu bicicleta timp de 35 de minute.

Potrivit recomandărilor specialiştilor, femeile din această categorie de vârstă ar trebui să consume între 1900 şi 2100 kcal pe zi, iar bărbaţii între 2400 si 2700 kcal. Consumaţi mai multe fructe oleaginoase, fructe proaspete şi legume cu frunze verzi.