Home  /  Alimentaţie   /  Vitamina K şi importanţa ei pentru organism

Vitamina K şi importanţa ei pentru organism

Vitamina K este o vitamină foarte importantă pentru funcţionarea perfectă a organismului, deşi nu se vorbeşte prea mult despre ea. Vitamina K este cel mai bine cunoscută pentru capacitatea sa de a ajuta la coagularea sângelui şi de a menţine oasele sănătoase.

Pentru a asimila această vitamină trebuie să mănânci multe legume şi fructe verzi. Spanacul şi broccoli sunt doar două exemple de legume pe care trebuie să le consumi. Toate legumele verzi conţin vitamina K, mai ales cele care au frunzele mai închise la culoare. Un alt aliment care nu este o legumă verde dar care conţine multă vitamina K este ceapa.

Daca urmează să faci o operaţie este indicat să discuti cu medicul tau, deoarece vitamina K ajută la coagularea sângelui şi uneori este administrată pacienţilor inainte de intervenţia chirurgicală. De asemenea, vitamina K ajută organismul să absoarbă mai bine calciul.

Femeile ajunse la menopauză trebuie să aibă grija să consume cât mai multe alimente care conţin vitamina K, deoarece corpul lor produce mai puţin estrogen, important în menţinerea oaselor sănătoase.

Specialiştii recomandă consumul de vitamina K astfel:

• Copii 0 – 6 luni: 2 micrograme (mcg) pe zi,
• Copii 7 – 11 luni: 2,5 mcg pe zi
• Pentru copii de la 1 la 3 ani: 30 mcg pe zi
• Pentru copii de la 4 la 8 ani: 55 mcg pe zi
• Pentru copii de la 9 la 13 ani: 60 mcg pe zi
• Adolescenţii (14 – 18 ani): 75 mcg pe zi
• Adulţi bărbaţi (peste 19 ani): 120 mcg pe zi
• Adulţi femei (peste 19 ani): 90 mcg pe zi
• Femei însărcinate sau care alăptează: 90 micrograme pe zi.

Call Now Button