Home  /  Alimentaţie   /  Chirurgia bariatrică – începe o viaţă nouă!

Chirurgia bariatrică – începe o viaţă nouă!

Chirurgia bariatrică implică procedurile chirurgicale prin intermediul cărora se poate pierde în greutate sau procedura de by-pass la nivelul stomacului sau intestinului subţire. Cu ajutorul acesteia, oamenii care sunt supraponderali pot să slăbeasca în mod semnificativ şi permanent.

Chirurgia bariatrică se efectuează doar în cazul oamenilor supraponderali care au o greutate mai mare de două ori decât cea ideală. Acest nivel de obezitate este deseori menţionat ca obezitate morbidă deoarece poate determina mai multe probleme grave de sănătate, inclusiv unele potenţial mortale, printre care hipertensune arterială, diabet zaharat de tip II, risc crescut pentru boli coronariene, creşte inexplicabil riscul manifestării de atac de cord şi exista o prevalenţă mai mare dezvoltării cancerului de sân, colon, prostată şi endometrial.

Cercetătorii au concluzionat că chirurgia obezităţii ar putea vindeca diabetul de tip II la mulţi oameni care încă nu suferă de obezitate morbidă. Prin urmare, aceste intervenţii chirurgicale sunt recomandate şi oamenilor al căror risc de apariţie al unor complicaţii chirurgicale este compensat de necesitatea de a pierde în greutate, întrucât diminuarea numărului de kilograme ar putea preveni apariţia agravării unor afecţiuni.

În cazul acestor bolnavi, pierderea în greutate va fi soluţia de tratament în cazul în care rezultatele programelor de slăbit şi al exerciţiilor fizice n-au fost cele scontate. Intervenţia chirurgicală pentru tratarea obezităţii nu face minuni şi nici siluetele mai subţiri. Cei mai mulţi oameni pierd aproximativ 60% din greutatea în exces, dar modificările dietetice şi exerciţiile fizice sunt încă necesare pentru a se menţine greutatea normală.

Teoria care stă la baza chirurgiei obezităţii este aceea că dacă volumul stomacului este redus, iar o parte a intestinului subţire este modificată sau scurtată, tranzitul intestinal va fi mai lent. În urma chirurgiei bariatrice, volumul de alimente pe care stomacul îl poate deţine este redus de la aproximativ patru ceşti la o jumătate de ceaşcă.

Intervenţiile chirurgicale pentru tratarea obezităţii se realizează, în spital de către un medic chirurg care are experienţă în acest domeniu. Se foloseşte anestezie generală, iar operaţia durează aproximativ 2-3 ore.

Există trei tipuri de proceduri chirurgicale care sunt incluse în chirurgia bariatrică:

– By pass gastric – acesta este cel mai comun tip de chirurgie a obezităţii. În cadrul acestei proceduri, volumul stomacului este redus cu ajutorul a patru rânduri de capse şi un inel inoxidabil care vor separa corpul principal al stomacului formând o pungă gastrică de mici dimensiuni. Punga este localizată la un capăt al esofagului. La celălalt capăt, deschiderea către intestinul subţire va fi subţiată. Produsele alimentare vor circula prin această pungă, ocolind partea principală a stomacului şi se vor goli încet în intestinul subţire unde vor fi absorbite.

– Gastroplastia cu bandă verticală – în cadrul acestei proceduri se crează o pungă artificială dintr-o altă secţiune a stomacului, folosindu-se capse speciale. Va fi suturată în jurul buzunarului o bandă verticală pentru a preveni dilatarea acestuia.

– Bypass jejuno-ileal – este o tehnică rareori efectuată ce presupune scurtarea intestinului subţire. Din cauza riscului apariţiei de complicaţii grave care implică diaree cronică şi boli hepatice, aceasta procedură a fost abandonată în favoarea altor proceduri mai sigure.

Rata posibilităţii de a dezvolta complicaţii în timpul operaţiei de by-pass gastric poate creşte o dată cu înaintarea în vârstă atât la femei cât şi la bărbaţi, dar şi în funcţie de greutate.

Pacienţii care au peste 55 de ani au experimentat mai multe complicaţii decât cei care erau mai tineri, iar cei de sex masculin au suferit mai multe complicaţii ce le-au pus viaţa în pericol decât pacienţii de sex feminin, iar riscul a crescut cu cât greutatea era mai mare.

Mulţi oameni pierd aproximativ 60% din greutate pentru a ajunge la greutatea ideală, prin operaţia de obezitate. Totuşi, succesul depinde de voinţa pacientului de a avea o dietă cu puţine calorii şi de a face exerciţii fizice.

Call Now Button