Home  /  Nutriţie   /  Ţelina şi beneficiile sale extraordinare pentru organism

Ţelina şi beneficiile sale extraordinare pentru organism

Țelina este o rădăcinoasă ce face parte din familia pătrunjelului și feniculului și care se poate planta și întreține foarte ușor în grădină. De asemenea, se poate găsi la piață și la supermarket-uri cu mare ușurință pe toată perioada anului. Țelina este un tip de aliment care aduce foarte multe beneficii asupra sănătății și despre care puțini dintre noi știm. Țelina se plantează și se consumă din cele mai vechi timpuri atât ca medicament, cât și ca aliment, iar un consum regulat de țelină poate face minuni pentru organismul dumneavoastră.Conţinutul nutriţional al ţelinei

Ţelina este o sursă bogată de antioxidanţi – aceasta conţine următorii fitonutrienţi: acid fenolic, flavonol, dihidroxistilbenoidul, flavonoizi, furanocoumarins şi fitosterol.

Ţelina este bogată în vitamine şi minerale -conţine vitamina K, acid folic, potasiu şi vitamina C.

Ţelina conţine fibre – în ciuda faptului că ţelina este alcătuită în principal din apă, aceasta furnizează şi un conţinut mediu de fibre dietetice, astfel în 100 de grame de ţelină, se găsesc 1.6 grame de fibre dietetice.

Scade tensiunea arterială

Nu există o dovadă concretă ce sugerează că seminţele de ţelină pot ajuta la scăderea tensiunii arteriale, în rândul oamenilor. Cu toate acestea un studiu efectuata de catre specialisti a demonstrat efectul pe care il are ţelina asupra tensiunii arteriale a şoarecilor hipertensivi cărora le este administrat un acetat dezoxicorticosteron şi un normotensiv.

Autorii studiului au ajuns la concluzia că extractele din seminţe de ţelină au proprietăţi antihipertensive care se pot atribui constituenţilor cu acţiuni hidrofobe precum n butilftalida şi pot fi considerate a fi un agent antihipertensiv în tratamentul cronic al tensiunii arteriale ridicate.

Previne cancerul

Ţelina conţine un flavonoid numit luteolină, pe care cercetătorii îl consideră a fi un constituent ce poate avea proprietăţi anticancerigene.

Un studiu epidemiologic  a atribuit luteolinei proprietatea de a preveni cancerul, într o anumită măsură. Autorii studiului spun că luteolina sensibilizează celulele canceroase la citotoxicitatea indusă terapeutic prin suprimarea supravieţuirii celulare.

Call Now Button