Home  /  Nutriţie   /  Ce fructe şi legume de toamnă să consumi pentru a te menţine sănătos?

Ce fructe şi legume de toamnă să consumi pentru a te menţine sănătos?

 

Este usor sa te mentii sanatos in timpul verii, atunci cand gradinile noastre si pietele abunda in fructe si legume proaspete. Este important insa ca dieta noastra sa includa vegetale pe tot parcursul anului pentru a fi feriti de neplacerile care apar in lipsa nutrientilor de care organismul are nevoie.

Inceputul toamnei ne pune inca la dispozitie multe fructe si legume, unele dintre ele ajunse la maturitate chiar in aceasta perioada.

Merele de exemplu sunt o sursa semnificativa de  potasiu, calciu, vitamina C si fibre vegetale atunci cand sunt consumate in stare proaspata.

Perele pot constitui o gustare pe cinste atat singure cat  si in salate sau diferite combinatii. Unii americani le consuma de pilda  intr-un mod neobisnuit pentru noi,  cu unele sortimente de branza. Pentru a putea fi consumate, perele tari si necoapte vor fi tinute timp de trei zile intr-o camera calda iar in final vor prinde dulceata.  Daca sunteti admiratori fideli ai acestor fructe cumparati in cantitati pe care sa le puteti termina in 2-3 zile intrucat dupa acest termen incep sa se strice, si cu atat mai repede daca sunt coapte.

Avocado contribuie in felul sau la bunastarea organismului uman. Acesta contine acizi mononesaturati, luteina, vitamina E, fibre, acid folic, vitamina B6 si multe altele.  Insa poate cea mai importanta componenta este acidul oleic despre care s-a dovedit ca ajuta la scaderea colesterolului si ca ofera protectie impotriva cancerului de san.

Murele sunt de asemenea bogate in vitamine si minerale iar zgarieturile la care se supun culegatorii nu sunt suficiente petru a le stinge pofta. Murele cultivate sunt mult mai mari si mai dulci decat cele salbatice de aceea se si recomanda sa fie consumate in stare proaspata. In bucatarie sunt folosite frecvent in combinatie cu mere sau alte fructe pentru realizarea unor retete delicioase(placinta, piure de fructe).

Varza de Bruxelles face parte din familia cruciferelor si lupta impotriva cancerului prin intermediul combinatiei ideale de substante nutritive. Se foloseste ca garnitura asezonata alaturi de unt, sare, piper, branza si lamaie, sau in tocane si supe.

Spanacul – pentru un plus de energie poate fi adaugat la orice masa din zi in combinatie cu oua, paste, peste sau chiar cu pizza.  Cercetatorii au demonstrat ca acesta detine o cantitate mare de vitamina K si contribuie in mare masura la sanatatea oaselor,  inimii si  ochilor.

Call Now Button