Home  /  Boli   /  Afecţiunile hepatice fac numeroase victime în rândul tinerilor

Afecţiunile hepatice fac numeroase victime în rândul tinerilor

Afecţiunile hepatice includ o largă varietate de boli ale ficatului. Ficatul este situat imediat sub cutia toracică în partea dreaptă a abdomenului. Fără ficat nu am putea digera mâncarea, absorbi substanţele nutritive şi nu am putea detoxifica organismul, practic nu am putea trăi fără ficat. Afecţiunile hepatice pot fi moştenite sau dobândite ca urmare a expunerii la substanţe chimice sau virusuri.

Foarte îngrijorător este faptul că  s-au înmulţit cazurile de afecţiuni ale ficatului în rândul persoanelor cu vârsta sub 30 de ani, iar principala cauză este dată de consumul crescut de alcool. Practic, numărul pacienţilor tineri internaţi în spital din cauza problemelor hepatice provocate de consumul de băuturi alcoolice a crescut cu mai mult de 50% în ultimii 10 ani, iar medicii consideră ca aceste statistici nici nu reflectă amploarea reală a problemei.

Cândva, aceste afecţiuni erau întâlnite aproape exclusiv la pacienţi trecuţi de vârsta mijlocie, iar acum sunt din ce în ce mai des diagnosticate la tineri, chiar şi la adolescenţi, întâlnindu-se şi cazuri mortale.

Cele mai expuse sunt femeile, în mod special, deoarece organismul feminin are o capacitate mai scăzută de a metaboliza alcoolul – abia jumătate, în comparaţie cu organismul masculin.

Numărul cazurilor de icter, hepatită produsă de alcool şi chiar ciroză a crescut semnificativ, pe fondul consumului unor cantităţi mari de băuturi alcoolice ieftine, larg accesibile.

 

Call Now Button