Home  /  Boli   /  Cum putem depăşi tulburările de stres şi anxietate

Cum putem depăşi tulburările de stres şi anxietate

Anxietatea este una dintre cele mai răspândite tulburări ale afectivităţii, fiind ca o consecinţă firească a vieţii trăite într-o societate înstrăinată de natură, în care dispare, treptat, respectul valorilor morale, lipseşte sentimentul unui viitor asigurat şi apar, tot mai frecvent, excese de violenţă. Omul modern a devenit mai vulnerabil ca niciodată în faţa stresului general, a vieţii sedentare şi a viciului supraalimentaţiei necontrolate. Toţi aceşti factori contribuie la afectarea sănătăţii fizice şi psihice, uneori pe termen îndelungat. Anxietatea constă dintr-o stare de teamă, nelinişte, agitaţie, nesiguranţă şi nervozitate, care provoacă o tensiune interioară şi tulburări neurovegetative (dispnee, paloare, tahicardie, transpiraţie excesivă).

Stiaţi că frica de a avea crize de anxietate în sine este un factor declanşator principal al atacurilor de anxietate? Este suficient să învăţaţi cum să gestionaţi anxietatea şi problemele vor dispărea. Mai jos sunt enumerate mai multe tehnici de management pe care le puteţi aplica pe cont propriu.

A fost dovedit faptul că acestea au efecte pozitive, au contribuit la diminuarea grijilor şi ar trebui să facă parte din strategia dumneavoastră generală de autocontrol. Puteţi să vă controlaţi mintea folosind următoarele sfaturi psihologice şi fiziologice şi veţi putea trăi o viaţă satisfăcătoare, fară stres şi atacuri de anxietate.

O dietă echilibrată – nu este recomandată doar pentru menţinerea greutăţii în limite normale ci şi pentru o stare generală bună de sănătate, fiind confirmată importanţa sa ca tehnică de gestionare a anxietăţii. Ar trebui să nu vă înfometaţi şi să mâncaţi întotdeauna micul dejun, să evitaţi scăderea glicemiei, fapt care ar putea determina apariţia de simptome asemănătoare cu cele ale anxietăţii.
Consumul de alimente bogate în calciu, fosfor şi magneziu ajută la reducerea stresului. În acest scop se va evita zahărul rafinat.

Reduceţi aportul de cofeină – limitaţi băuturile cofeinizate la una pe zi sau alegeţi-le pe cele decofeinizate. Cantităţile mari de cofeină vor induce simptome de anxietate şi vor declanşa insomnii.

Aportul de vitamina B – vă va ajuta în lupta cu tulburările de stres şi anxietate. Majoritatea medicilor vor recomanda creşterea aportului de alimente bogate în vitamina B sau administrarea vitaminei sub formă de suplimente.

Activitatea fizică – este o tehnică de gestionare excelentă pentru stres şi anxietate, care ameliorează simptomele acestora. În timpul exerciţiilor fizice, se vor elibera endorfine care vă vor îmbunătăţi starea de spirit.

Analizaţi şi luaţi măsuri pentru rezolvarea problemelor şi temerilor dumneavoastră – dacă suferiţi de fobii, încercaţi să vă confruntaţi cu temerile dumneavoastră, dar treptat, cu ajutorul unui profesionist, învăţaţi să acceptaţi situaţiile care vi se par terifiante.

Gândiţi poziti – înlocuiţi gândurile negative cu cele pozitive. Este posibil să fi auzit deja acest sfat, dar aceasta este de fapt o tehnică de genstionare simplă dar foarte eficientă a anxietăţii.

Nu vă faceţi griji despre ce cred sau ce spun oamenii despre dumneavoastră – acest lucru este foarte util pentru persoanele care suferă de tulburări de anxietate socială. Nu aveţi nevoie de aprobarea sau amestecul altor persoane pentru ca viaţa dumneavoastră să devină mai interesantă. Încercaţi să suprimaţi gândurile negative, nu subestimaţi puterea minţii şi menţineţi controlul acesteia.

Luaţi măsuri – dacă aţi fost diagnosticaţi cu tulburare de anxietate, luaţi măsuri: în acest mod va apărea sentimentul de control şi se va reduce atât stresul cât şi anxietatea.

Consultaţi psihologul, aderaţi la un grup de sprijin pentru persoanele cu anxietate, mergeţi la sala de sport, faceţi exerciţii fizice şi deja vă puteţi considera câstigător în lupta cu anxietatea.