Protejează-ţi ficatul consumând aceste alimente
Ficatul are un rol fiziologic complex, fiind o adevărată uzină vie: secretă bila, care are rol în digestie, intervine în metabolismul glucidic, lipidic sau proteic, sintetizează un număr mare de substanţe, metabolizează medicamentele şi substanţele străine, astfel încât o dereglare hepatică are efecte nefaste asupra întregului organism. Practic, prabuşirea funcţiei vitale a acestuia produce moartea în câteva zile.
Iată care sunt cele mai indicate alimente pe care trebuie să le consumi pentru a avea un ficat sănătos:
Verdeţurile şi legumele
Verdeţurile şi legumele aduc o mulţime de beneficii pentru sănătatea ficatului, deoarece stimulează procesul de detoxifiere, favorizând astfel eliminarea toxinelor din corp. Consumă cu regularitate rucola,salată, spanac şi cicoare, deoarece sunt recunoscute pentru efectul lor de stimulare a bilei.
Usturoiul
Usturoiul este alimentul care aduce o mulţime de beneficii pentru corp. Acesta conţine mult seleniu care potenţează efectele antioxidanţilor şi stimulează procesul de detoxifiere. De asemenea, o altă substanţă care se regăseşte în usturoi se numeşte arginină şi este un aminoacid care relaxează vasele sanguine şi reduce tensiunea arterială, protejând astfel ficatul şi inima de boli.
Nucile
Fructele uscate sunt foarte bune pentru organism, însă nucile conţin arginină, glutation şi acizi graşi omega-3 care au rolul de a preveni depunerea grăsimilor în ficat şi de a uşura procesul de detoxifiere.
Merele
Ştim cu toţii că un măr pe zi ţine doctorul la distanţă. Merele au un conţinut ridicat de pectină, o substanţă care este necesară pentru curăţarea sistemului digestiv de toxine, uşurând astfel munca ficatului. Include aceste fructe în meniul tău zilnic pentru a beneficia de efectele lor benefice.
Turmericul
Curcumina, substanţa pe care o conţine turmericul, are efect antioxidant şi antiinflamator, cu multiple beneficii atât pentru ficat cât şi pentru întregul organism. Ea stimulează producerea bilei şi favorizează detoxifierea ficatului. De asemenea, curcumina s-a dovedit a avea un efect puternic de regenerare a celulelor ficatului, prevenind toxinele şi alcoolul să se transforme în compuşi nocivi pentru sănătate.
Avocado
Acest fruct cu calităţi incontestabile pentru organism, conţine glutation, vitamina C şi vitamina E, o combinaţie care neutralizează acţiunea nocivă a radicalilor liberi şi protejează celulele ficatului. Consumă zilnic un sfert de avocado pentru a beneficia de efectele lui protectoare.