Home  /  Boli   /  Află ce spun oamenii de ştiinţă despre imunitate

Află ce spun oamenii de ştiinţă despre imunitate

Suntem bombardaţi zilnic cu numeroase produse farmaceutice care susţin că îmbunătăţesc sistemul imunitar, însă oamenii de ştiinţă au o altă părere.

Contrar modului în care este prezentat, sistemul imunitar nu este compus dintr-un singur lucru. Acesta este compus dintr-o reţea complexă ce conţine multiple celule şi funcţii biologice. În cei mai simpli termeni, sistemul imunitar îndeplineşte două sarcini: furnizează un răspuns înnăscut şi un răspuns primit.

În ceea ce priveşte răspunsul înnăscut, acesta reprezintă ceea ce primeşti atunci când observi că eşti bolnav. Acesta atacă infecţiile cu mucus, febră, tuse şi, în general, inflamaţie. Însă răspunsul înnăscut nu contracarează infecţia. Această sarcină revine răspunsului primit, compus din anticorpii colectaţi din bolile din trecut şi vaccinurile.

Practic, vaccinurile pot fi considerate singura excepţie a regulii imunităţii, ele fiind singura modalitate cunoscută pentru îmbunătăţirea sistemului imunitar. Per total, însă, vaccinul nu creşte răspunsul sistemului imunitar, ci abilitatea sa de a lupta împotriva organismelor pentru care a fost proiectat.

Suplimentele sunt cele ce susţin că îmbunătăţesc răspunsul înnăscut, cel care nu distruge infecţia, dar care provoacă inflamaţie, ce duce la apariţia simptomelor neplăcute precum mucusul din nas sau febră.

Chiar şi în cazul în care ai putea să-şi îmbunătăţeşti sistemul imunitar, acest lucru nu este recomandat, deoarece inflamaţia pe termen lung este asociată cu o serie de efecte asupra sănătăţii, inclusiv întărirea arterelor şi riscul infarctului miocardic.

Cu toate acestea, este recomandat să ai organismul în cea mai bună formă a sa pentru momentul când apare următoarea boală. O dietă echilibrată, odihna suficientă, consumul unei cantităţi suficiente de apă şi exerciţiile fizice sunt aspectele ce vor ajuta sistemul imunitar să lupte împotriva următoarei infecţii.