Home  /  Boli   /  Poluarea favorizează obezitatea

Poluarea favorizează obezitatea

În zilele noastre să te fereşti de poluare este aproape imposibil. Singurele locuri unde poţi să respiri un aer cât de cât curat sunt zonele de munte unde foarte puţine persoane au privilegiul să locuiască.

Cercetătorii chinezi au realizat un studiu care ne arată clar că poluarea poate avea efecte devastatoare asupra organismului. În cadrul studiului, şoarecii de laborator care au respirat aerul puternic poluat din Beijing au luat rapid în greutate şi au început să aibă probleme cardio-respiratorii şi disfuncţii metabolice, după numai câteva săptămâni de expunere.

Femelele şoarecilor de laborator gestante şi puii acestora au fost puşi în două camere. În una dintre ele au fost expuşi la aerul poluat din Beijing, iar în cealaltă au beneficiat de filtre care au înlăturat particulele poluante. După doar 19 zile, plămânii şi ficatul femelelor gestante expuse la poluare erau mai grele şi arătau semne vizibile de inflamaţie. Pe lângă toate acestea, aveau crescut şi nivelul de colesterol LDL, trigliceride crescute cu 46 de procente, iar colesterolul total crescut cu 97%. De asemenea rezistenţa la insulină, o condiţie pentru apariţia diabetului de tip II, era mai crescută decât în cazul şoarecilor care nu au fost expuşi la poluare. Toate aceste rezultate indică faptul că expunerea la poluare determină disfuncţii metabolice care pot duce la obezitate.

Rezultatele au fost şi mai grăitoare după aproximativ opt săptămâni, deoarece şoarecii de laborator expuşi la poluare erau cu 10 % (femelele), respectiv 18 % (masculii) mai grei decât cei care respiraseră aer curat, fapt care îi face pe cercetători să creadă că expunerea de lungă durată la poluare aduce cu sine efecte inflamatorii şi schimbări de metabolism.

Explicaţia cercetătorilor este că poluarea aerului declanşează stresul oxidativ şi inflamaţia la nivelul organelor şi al sistemului circulator. Chiar dacă studiul s-a desfăşurat pe şoareci de laborator, efectele poluării asupra organismului uman sunt la fel de nocive.

Call Now Button