Home  /  Boli   /  Orezul prezintă un risc major pentru sănătate dacă este pregătit greşit

Orezul prezintă un risc major pentru sănătate dacă este pregătit greşit

Banalul orez este un aliment care se regăseşte foarte des în alimentaţia românilor. Ceea ce nu prea se ştie, este faptul că acesta, ca urmare a contactului cu toxinele industriale şi pesticidele din sol, conţine o cantitate considerabilă de arsenic.

Arsenicul este un element găsit în natură, dar şi în produsele create de către oameni, inclusiv în unele pesticide. El este absorbit de plante pe măsură ce cresc şi astfel ajunge în alimentele pe care le consumăm. Acesta poate să schimbe felul în care celulele comunică, să reducă abilităţile lor de funcţionare, să joace un rol important în apariţia diabetului, a cancerului, a bolilor vasculare şi a celor de plămâni.

Cercetătorii au realizat un studiu pentru a găsi o metodă cât mai eficientă de a reduce conţinutul de arsenic. Aceştia au folosit trei modalităţi diferite pentru a vedea diferenţele:

În cadrul primului test, specialiştii au folosit un raport de două părţi de apă la o parte de orez. Apa folosită s-a evaporat în timpul procesului de gătire a orezului, iar cantitatea de arsenic a scăzut foarte puţin.

Al doilea test a presupus folosirea a cinci părţi de apă pentru fiecare parte de orez, excesul de apă fiind îndepărtat la final. Această metodă a înjumătăţit nivelul de arsenic din orez.

A treia metodă a presupus înmuierea orezului în apă, peste noapte, înainte de a fi gătit. În acest fel, nivelul de arsenic a fost redus cu nu mai puţin de 80%.

Probabil, foarte mulţi dintre noi am folosit până acum două părţi de apă la o parte de orez, neştiind că arsenicul pe care orezul il conţine poate dăuna sănătăţii organismului.

Call Now Button