Home  /  Boli   /  Mediul în care trăieşti şi stilul de viaţă iţi pot afecta memoria

Mediul în care trăieşti şi stilul de viaţă iţi pot afecta memoria

Fiecare dintre noi avem momente când memoria ne joacă feste, deşi, în viaţa extrem de activă a zilelor noastre, creerul este mereu activ şi stimulat. Însă memoria trebuie protejată şi împotriva atacurilor mediului exterior şi a alimentelor dăunătoare. În fiecare zi, oamenii vin în contact cu substanţe chimice şi consumă alimente care pot deteriora memoria.

Iată câteva aspecte pe care trebuie să le luaţi în considerare pentru a vă proteja memoria:

Stresul constant

Pe lângă faptul că afectează starea generală a sănătăţii, stresul erodează şi memoria. Dacă perioadele scurte de stres vă pot ambala motorul mental, bombardamentul constant al hormonilor stresului vatămează, în cele din urmă, celulele cerebrale. Oamenii de ştiinţă au descoperit că stresul întrerupe comunicarea chimică, esenţială pentru potentarea pe termen lung care declanşează învăţarea.

Excesul de medicamentele

În urma unui studiu realizat pe un grup de vârstnici, cercetătorii au descoperit că persoanele care luau doze mari de medicamente antiinflamatoare (peste 1.600 de miligrame pe zi) prezentau riscuri mai mari de declin al memoriei de lungă durată. Chiar dacă alte studii au sugerat că antiinflamatoarele pot proteja creierul împotriva demenţei, este posibil ca dozele mari să fie dăunătoare.

Consumul de alcool

Toată lumea a auzit cel puţin o dată că alcoolul consumat în cantităţi mari deteriorează în mod cert memoria şi gândirea. Când bei prea mult, etanolul este descompus în diferite substanţe, printre care acidul gras etil ester, care reduce concentraţia calciului în creier. De vreme ce calciul este esenţial pentru comunicarea celulelor cerebrale, mintea începe sî devinî lentă şi începe să uite.

Excesul de cafea

Chiar şi cafeaua, care pentru cei mai mulţi dintre noi este nelipsită din meniul zilnic, poate deteriora memoria. În cantităţi mai mari, cafeina poate supraexcita creierul, făcând concentrarea şi învăţarea dificile. În schimb, în cantităţi mici, cafeina este un bun stimul cerebral.

Grăsimile saturate

De asemenea grăsimile saturate consumate în exces, reduc alimentarea creierului cu sânge bogat în oxigen. Bineînţeles grăsimile sunt un real pericol nu numai pentru creer, ele fiind un factor negativ şi, mai ales, pentru bolile cardiovasculare.

Call Now Button