Home  /  Boli   /  Stresul cauzează probleme de sănătate
stresul

Stresul cauzează probleme de sănătate

Un nou studiu realizat de către cercetători a scos la iveală relaţia dintre expunerea prelungită la stres şi pierderile de memorie pe termen scurt la cobai. Astfel, cercetătorii au obişnuit cobaii cu un labirint care avea o ieşire, apoi i-au expus la vizite repetate ale unui cobai mai mare şi agresiv. Cei care au fost nevoiţi să se confrunte cu intrusul în mod repetat au avut dificultăţi în a-şi aminti locaţia iesirii, în timp ce cobaii care nu erau stresaţi au gasit-o cu uşurinţă.

Cobaii au prezentat semne de anxietate, ca simptom al comportamentului depresiv. Incapacitatea de a-şi aminti a coincis cu schimbări măsurabile în creierului cobailor. Celulele sistemului imunitar au apărut în creierului cobailor stresaţi, indicând inflamaţia ca raspuns al sistemului imunitar la stres.

Pe lângă toate acestea, analiza hipocampusului a dezvaluit un deficit în dezvoltarea de neuroni noi la o perioadă de 10 – 28 de zile după ce perioada stresantă a luat sfârşit. Celulele sistemului imunitar provin de la maduvă, iar acestea pot migra către zone ale creierului asociate cu activitatea neuronală ca răspuns la stres.

Experienţa de a fi dominat în mod constant de un cobai alfa şi înfrângerea reprezintă un tipar familiar pentru persoanele care trăiesc cu stres cronic. Oamenii de ştiinţă speră ca o mai bună înţelegere a stresului şi a problemelor cognitve poate contribui la crearea unor strategii pentru cei care se confruntă cu anxietate, depresie şi probleme precum stresul post traumatic.

 

Call Now Button