Home  /  Nutriţie   /  Influenţa nutriţiei asupra sănătaţii mentale

Influenţa nutriţiei asupra sănătaţii mentale

Dupa cum bine stiti alimentele pe care le consumam influenteaza foarte mult sanatatea organismului nostru. Alegerile alimentare sanatoase ajuta la mentinerea si stimularea sanatatii inimii, muschi puternici si atingerea unei greutati corespunzatoare. Starea de spirit, de exemplu, poate sa fie si ea influentata de ceea ce mancam. E foarte posibil sa te simti mult mai bine daca mananci o salata verde decat sa mananci alimente de tip fast food. Cercetatorii studiaza efectele alegerilor dietetice asupra starii de spirit si sanatatii mentale ale oamenilor.

Ce mâncăruri stimulează sănătatea mentală

Conexiunile dintre alimente si starea de spirit au fost studiate destul de putin iar rezultatele acestora sunt mixte. Deoarece raman destul de multe intrebari fara raspuns, nu sunt recomandate modificarile dietetice menite sa inlocuiasca tratamentul medical in cazul tulburarilor mentale, cum ar fi depresia. Dovezile specialistilor din domeniu sugereaza ca anumiti nutrieti pot imbunatati starea emotionala a unei persoane. Toate aceste elemente nutritive se regasesc intr-o dieta echilibrata, in plus, nutritia adecvata ar putea creste tonusul fizic si emotional.

Acizii grasi omega-3 contribuie semnificativ la buna functionare a inimii prin reducerea nivelului colesterolului rau din organism si cresterea valorilor colesterolului bun. S-a demonstrat inclusiv rolul pozitiv al omega-3 asupra sanatatii mentale, intrucat aceasta poate influenta modul in care creierul trimite semnale in tot organismul. Acizii grasi omega-3 se regasesc in fructele de mare, peste (somon, hering, sardine, macrou), seminte de in, ulei de in si nuci.

Triptofanul este foarte important in angrenajul corpului uman, deoarece acest aminoacid ajuta organismul sa produca serotonina. Peroanele care sufera de depresie au un nivel scazut de serotonina. In prezent se cerceteaza efectele triptofanului pentru tratarea depresiei. Triptofanul se regaseste in compozitia carnii rosii, a celei de curcan, aproduselor lacatate. Magneziul este un nutrient care ajuta organismul sa produca energie si contribuie la buna functionare a muschilor, arterelor si inimii. In prezent se studiaza inclusiv rolul pe care l-ar putea avea suplimentele de magneziu in tratarea depresiei. Mangeziul se gaseste in componenta legumelor cu frunze verzi, nuci si avocado.

Acidul folic si vitamina B12 joaca un rol important in functia metabolismului si producerea de celule sanguine. Acestea influenteaza productia de dopamina si noradrenalina. In multe cazuri, oamenii deprimati au niveluri scazute ale acestor substante asadar cresterea valorilor acidului folic si a vitaminei B-12 poate creste raspunsul la medicamente specifice pentru tratarea depresiei.

Call Now Button