Home  /  Boli   /  Iată cât de simplu pot preveni femeile osteoporoza

Iată cât de simplu pot preveni femeile osteoporoza

Osteoporoza este o afecţiune care afectează oasele, cauzând slăbire, fragilitate şi o predispoziţie la fracturi. Aceste fracturi se întâlnesc mai ales la coloana vertebrală, încheieturile mâinilor şi sold, însă pot afecta şi alte oase, cum ar fi braţul sau pelvisul.

Un  stidiu recent a scos în evidenţă un aspect extrem de interesant. Se pare că doar un minut de alergat pe zi are mari beneficii asupra oaselor femeilor. Deci dacă lipsa timpului a fost scuza ta pentru a evita mișcarea, pregătește-te să mergi la cumpărături de adidași ca să te simți mai bine când alergi după autobuz.

Mai mult decât atât, oamenii de ştiinţă au descoperit că femeile care fac antrenamente scurte sau cară greutăți chiar și numai pentru 60 sau 120 de secunde pe zi, au o densitatea ososasă mai mare cu până la 4% față de cele care nu au făcut așa ceva, iar cele care cresc activitatea peste două minute, au oasele mai sănătoase cu 6%. În realitate, acest tip de antrenament este echivalent cu o alergare la intensitate medie pentru femeile care nu au ajuns la menopauză și una ușoară pentru cele care au trecut deja de menopauză.

Este foarte clar faptul că sănătatea oasoasă este extrem de importantă, mai ales pentru femei, din cauza riscului crescut de osteoporoză, care duce la fracturi majore de șold, spate sau încheieturi. Cu cât sunt mai sănătoase oasele la tinerețe, cu atât vor rezista mai bine efectelor îmbătrânirii.

Chiar dacă studiile recente au scos in evidenţă acest aspect, asta nu înseamnă că trebuie să renunţi la abonamentul de la sală şi să te mulțumești cu căratul plaselor de la piața sau alergatul după autobuz.

Oamenii de ştiinţă susţin că studiile trebuie să continuie, deoarece este greu de zis dacă un singur minut de antrenament are efecte benefice asupra oaselor pe termen lung sau dacă pur și simplu celor cu o structură osoasă bună le este suficient doar atât.

Chiar dacă mai sunt multe aspecte de clarificat în acest sens, un lucru este deja sigur. Sportul face diferența când vine vorba despre sănătatea osoasă și orice activitate fizică este binevenită.

Specialiştii susţin că antrenamentele de rezistență s-au dovedit eficiente în timp, iar cele cu ridicări de greutăți, efectuate într-un mediu controlat, sub supravegherea unui specialist, ajută la mărirea masei osoase și combaterea osteoporozei. Trebuie să știm că în acest scop ajută nu doar mersul la sala de fitnes ci și alergarea în aer liber, urcatul scărilor și orele de dans.

Nu trebuie să uităm de alimentaţie, pentru că dieta face o mare diferență, atunci când calciul, ca mineral foarte important în structura oaselor, este absent sau în cantitate prea mică. Ar trebui, așadar, să mâncăm mai multe lactate și fructe proaspete, legume cu frunze verzi și migdale.

 

Call Now Button