Home  /  Boli   /  Cum afli dacă ai deficit de calciu şi magneziu?

Cum afli dacă ai deficit de calciu şi magneziu?

De cele mai multe ori, organismul încearca „să ne spună” ca are o carenţă de vitamine sau de minerale, însa trebuie să fim pregatiţi să descifrăm indiciile. Iată, spre exemplu, cum se manifesta deficienţele de calciu şi de magneziu, dar şi care sunt sursele pentru a suplimenta aportul lor în organism.

Cauzele lipsei de calciu sau de magneziu sunt, în principal, alimentare. Pe de o parte, consumul scăzut de alimente care conţin aceşti nutrienţi, pe de alta, alimentele bogate în zaharuri, fosfor sau potasiu care scad absorbţia calciului.

Dar cum poţi recunoaşte aceste deficienţe? Pierderile de memorie şi scăderea capacităţii de concentrare, uneori chiar ameţeala până la leşin, irascibilitatea sau chiar depresia şi insomnia sunt câteva dintre tulburările psihice care te avertizează asupra lipsei de calciu şi de magneziu. Fracturile şi deformările osoase, căderea parului, fragilitatea unghiilor, pielea uscată, dereglările menstruale trebuie să îţi dea şi ele de gândit. În ceea ce îi priveşte pe copii, lipsa calciului şi a magneziului duce la întârzieri de creştere, la lipsa poftei de mâncare şi la oboseală rapidă, la cele mai mici eforturi. Analizele de sânge sunt cele care stabilesc cel mai clar un diagnostic în acest sens.

Surse naturale de calciu şi magneziu

Vestea bună este ca multe dintre aceste carenţe sunt uşor de corectat prin modificarea alimentaţiei. Iată în continuare principalele alimente care livrează organismului calciu: lactatele, legumele din familia cruciferelor precum varza, broccoli, gulia sau conopida, ceapa şi ridichile. Chiar şi carnea este o sursă de calciu. Nu trebuie omis consumul de fructe. Printre ele, cele mai bogate în calciu sunt smochinele şi portocalele, dar şi migdalele, alunele, seminţele de floarea soarelui şi cele de dovleac.

Magneziul este şi el un element de bază pentru aproape toate funcţiile şi ţesuturile corporale. Legumele cu frunze verzi precum salata, spanacul, varza, varza kale, ocupă locul fruntaş în lista alimentelor bogate în magneziu. Şi seminţele de dovleac au un conţinut ridicat de magneziu, la fel migdalele, seminţele de floarea-soarelui, nucile caju şi semintele de in. Bananele, ciocolata neagră, fructele uscate şi ierburile aromatice sunt apreciate pentru conţinul lor ridicat de magneziu.

Call Now Button