Home  /  Boli   /  Cojile acestor fructe au nenumărate beneficii pentru organism

Cojile acestor fructe au nenumărate beneficii pentru organism

Citricele precum portocalele, lămâile, clementinele sau mandarinele sunt gustoase şi extrem de sănătoase pentru organism. Coaja acestor fructe au, de asemenea, calităţi extraordinare, de care prea puţină lume este conştientă. Astfel, coaja conţine foarte mulţi nutrienţi precum vitamina C, riboflavină, tiamină, niacină, folat, vitaminele B5, B6 şi A, fier, magneziu, potasiu, fosfor, zinc, cupru şi seleniu. Aceasta conţine şi o cantitate mare de antioxidanţi precum hesperidina.

Aceste proprietăţi au efecte benefice în special asupra sistemului cardiovascular, protejează organele şi ţesuturile de radicalii liberi, poate influenţa pozitiv glicemia, colesterolul şi trigliceridele etc. Pentru cei cu digestia grea sau cu constipaţie consumul cojilor de citrice poate reprezenta o soluţie salvatoare. Prin conţinutul ridicat de flavonoizi şi fitonutrienţi cojile de citrice calmează durerile şi infecţiile intestinale.

Chiar dacă au nenumărate efecte  pozitive, nu trebuie să exageraţi cu consumul citricelor şi al cojilor. Încercaţi să diversificaţi şi să consumaţi cât mai multe tipuri de fructe. Dacă raciţi des ori copiii dumneavoastră fac frecvent infecţii respiratorii, atunci creşteţi consumul de citrice, utilizând şi coaja acestora.

Trebuie să reţineţi faptul că una dintre substanţele care se pot regăsi pe coaja citricelor este E230 (bifenil – conservant), pesticid care împiedică dezvoltarea mucegaiurilor pe coaja fructelor.

Studiile au demonstrat că poate provoca sângerări interne, dacă este ingurgitat în concentraţii mari, şi boli de piele. De asemenea, E 231 (Ortofenilfenol), conservant de suprafaţă, poate produce alergii la contactul cu pielea, mai ales la copii. De altfel, cele două substanţe au fost interzise în SUA şi în Australia.