Home  /  Nutriţie   /  Cele mai bune alimente pentru însănătoşirea ficatului

Cele mai bune alimente pentru însănătoşirea ficatului

Ficatul este cel mai mare organ din corpul uman, fară de care viaţa noastră ar fi imposibilă. Ficatul nostru realizează simultan mai multe operaţii şi reacţii chimice decât ar fi capabile cele mai moderne şi mai mari laboratoare, calculatoare sau uzine chimice. Acţiunile biologice ale ficatului, ca şi participarea sa la manifestările noastre vitale sunt ceva mai importante chiar decât cele ale inimii. În numai o zecime de secundă, el este capabil să efectueze fără greşeală câteva sute de transformări chimice simultan. De el depind în mod direct digestia noastră, calitatea sângelui, bogăţia memoriei şi forţa musculară. Desi se poate regenera rapid, alimentaţia necorespunzătoare şi execesele dăunează funcţionării lui. Primele semne ale imbolnăvirii sunt îngălbenirea pielii, mâncărimi supărătoare, oboseală cronică, stări de vomă şi pierderea poftei de mâncare.

Pentru a scăpa de complicaţii nedorite trebuie să adopţi un regim alimentar strict şi reducerea sau chiar stoparea consumului de alcool. Unul dintre secretele dietei este alimentaţia bogată în antioxidanţi. Astfel, nu sa-ţi lipsească din casă merele şi grefele.

Învaţă să consumi legume cu rol dezinfectant, cum sunt legumele verzi (varză, spanac, broccoli), dar şi ceapa şi usturoi proaspăt la fiecare masă. Nu uita de proteine, pe care le poţi prelua din carnea roşie, gratarul de pui sau ouă. Evită zahărul în exces, indulcitorii artificiali, margarina sau uleiul de floarea soarelui. Optează pentru uleiul de măsline sau cel de peşte. Sucurile naturale, de legume sau fructe, sunt uşor de digerat şi ajută la regenerarea ficatului.

Consumaţi cât mai mulţi morcovi, spanac şi roşii în formă crudă sau sub formă de suc. Cel mai potrivit este să le consumi seara, cu câteva ore înainte de culcare. Pentru o aroma deosebită şi rolul sau dezinfectant, poţi adăuga sucul unei cepe. Portocalele, merele şi grefele pot înlocui cu succes cafeaua de dimineaţă cel puţin o perioadă, pană când ficatul va fi la fel de sănătos.

Nu trebuie să uitaţi de hidratare, este foarte important să bei doi litri de apă pe zi. Ceaiurile fac şi ele minuni pentru ficatul tău grav afectat de excese. Nu uita de tei, muşeţel, galbenele sau mentă, ceaiuri care ajută la detoxifierea rapidă şi eficientă a organismului tău slăbit. Pentru ca problemele ficatului pot afecta funcţiile întregului metabolism, controlul medical este absolut necesar chiar dacă urmezi un regim alimentar strict.

Call Now Button