Home  /  Boli   /  Alimente care provoacă balonare

Alimente care provoacă balonare

Balonarea este resimţită ca un sentiment de abdomen foarte plin sau umflat, o tensiune intraabdominală, care te face să te simţi inconfortabil, iar în unele cazuri este însoţită de o senzaţie de durere confuză, răspândită în tot abdomenul.

Aceasta stare apare datorită alimentelor pe care le ingerăm şi pe care, de cele mai multe ori, le asociem incorect.

Chiar şi sarea te balonează, pentru că duce la reţinerea de apă în organism. De asemenea, dacă eşti fumător, aerul pe care îl inhalezi odată cu fumul de ţigară iţi poate umfla burta.

Iată o serie de alimente care te balonează şi iţi creează disconfort abdominal:

Legumele crucifere

Broccoli, varza de Bruxelles, varza conţin sulf şi un carbohidrat numit rafinoză. Ambele substanţe sunt greu de asimilat în organism. Deşi este indicat să consumi fructe şi legume crude, unele trebuie gătite pentru a nu te balona.

Lactatele şi glutenul

Produsele lactate creează balonare la persoanele care au intoleranţă la lactoză, în timp ce glutenul le dă bătăi de cap persoanelor care nu-l tolerează. Lipsa unor enzime care dezintegrează aceste substanţe duce la apariţia balonării.

Mâncarea grasă

Indiferent de tipul acestora, organismului îi ia mai mult timp să digere grăsimile decât proteinele sau carbohidraţii. De aceea, o masă bogată în grăsimi duce la balonare, grăsimile fiind ultimele care sunt procesate în stomac.

Junk food

Combinaţia zahăr-grăsimi este dureroasă pentru abdomen. În timp ce grăsimile sunt ultimele care intră în procesul de digestie, zahărul este primul. Bacteriile din stomac “mănâncă” întai zahărul producând gaze. În plus, zahărul este eliminat primul, ceea ce înseamnă că ajunge repede în instenstine unde se produc crampele.

Call Now Button