Alimente care ne pătează dinţii
Pentru a avea o dantură frumoasă nu este suficient numai periajul zilnic. Dacă vrei să ai grijă cu adevarat de dinţii tăi, trebuie să ai grijă şi la ceea ce mănânci, deoarece există o mulţime de alimente care, deşi par foarte sănătoase, vor ajunge să ne păteze dinţii, iar zâmbetul nostru să nu mai aibă strălucirea de odinioară. Bineînţeles că nu trebuie să renunţăm la acestea, dar este bine sa găsim un echilibru şi să scădem frecvenţa cu care le consumăm. În cazul acestor tipuri de alimente este esenţial ca imediat după ce le consumăm să ne spălăm pe dinţi.
Cafeaua
Pentru mulţi dintre noi, cafeaua dă startul unei zile, fiind de cele mai multe ori ingredientul nelipsit atunci când vine vorba despre relaxare şi rasfăţ, dar aceasta afectează grav culoarea dinţilor. Cafeaua pigmentează dinţii dacă este băută zilnic, pe o perioadă lungă de timp.
Ciocolata
Având un conţinut ridicat de cacao, ciocolata este un alt aliment care, în timp, vă modifică nuanţa dinţilor sau îi va păta. Mai mult decât atât, ciocolata cariază dinţii din cauza cantităţii mari de zahar pe care o conţine. O bucaţică de ciocolată nu face rău nimănui, însă totul stă în consumul cu moderaţie
Ceaiul negru
Ceaiul negru lasă pe suprafaţa dinţilor noştri urme similare cu cele lăsate de cafea. Din acest motiv este recomandat să evitaţi pe cât posibil acest tip de ceai şi să-l înlocuiţi cu ceaiuri obişnuite. Ceaiul verde, ceaiul alb sau cel din plante obişnuite nu pătează dinţii.
Coacazele, murele, zmeura şi afinele
Aceste fructe sunt extraordinare pentru aportul de antioxidanţi şi vitamina C, dar au şi o parte mai puţin bună, deoarece conţin un colorant semi-permanent foarte puternic ce pătează dinţii. Aceste fructe gustoase pătează dinţii mai ales dacă sunt consumate sub formă de suc. O variantă practică ar fi să bei sucurile din aceste fructe cu un pai.
Sucurile colorate
Dacă sunt consumate zilnic, sucurile colorate şi băuturile pe bază de cofeină, vă vor colora în timp dinţii. Ca şi în cazul fructelor enumerate mai sus, este recomandat ca aceste sucuri să fie băute cu paiul pentru a evita pe cât se poate contactul cu dinţii.
Vinul roşu
Din păcate, strugurii negri fermentaţi au un efect mult mai puternic, motiv pentru care se recomandă ca vinul roşu (considerat aliment) să fie consumat mai rar sau chiar evitat dacă ţinem la culoarea albă a dinţilor noştri.