Home  /  Boli   /  Atenţie! Consumul de dulce elimină un mineral esenţial din organism

Atenţie! Consumul de dulce elimină un mineral esenţial din organism

Cromul este un mineral pe care organismul îl foloseşte pentru funcţionarea normală, cum ar fi digestia mâncării. Cromul există în multe produse alimentare naturale, cum ar fi drojdia de pâine, carne, cartofi (mai ales dacă sunt gătiţi în coajă), brânzeturi, melasă, condimente, pâine integrală, cereale, fructe proaspete şi vegetale.

Specialiştii ne informează că lipsa de crom din organism se poate datora şi consumului de alimente procesate – dulciuri, prăjituri etc., deoarece acest mineral se pierde în urma procesului de rafinare al alimentelor.

Trebuie să fim conştienţi de faptul că lipsa de crom poate declanşa multe afecţiuni grave. Din cauza lipsei acestuia din sânge poate apărea un nivel prea mare de colesterol, hipertensiunea arterială sau obezitatea.

De asemenea, cromul poate fi important pentru cei cu diabet zaharat de tip I – pe aceştia îi poate ajuta să-şi controleze glicemia şi poate juca un rol în managementul diabetului instalat la vârsta adultă.

Practic, acest mineral esenţial îi permite insulinei să fie folosită eficient în organism, prin reglarea nivelului de glucoză din sânge. Este benefic, de asemenea, pentru acei indivizi care suferă de hipoglicemie şi intoleranţa la glucoză. La persoanele care suferă de hiperglicemie, cromul influenţează nivelul de insulină prin înlăturarea excesului de zahăr din sânge.

În schimb, la acele persoane cu hipoglicemie, cromul reuşeşte să normalizeze funcţiile insulinei restabilind nivelul optim de glucoză, după ce s-a servit o doză mare de zahăr.

După cum spuneam şi la începutul articolului, cu cât mănânci mai multe dulciuri, cu atât mai mult vei simţi nevoia să consumi dulciuri. Deoarece cromul este un mineral care trebuie asimilat din dietă, este nevoie să ai o alimentaţie echilibrată, care să includă fructe, legume, carne, peşte, cereale integrale şi în special broccoli, fasole verde şi struguri. Pe lângă toate acestea, micul dejun trebuie să fie format deopotrivă din proteine şi carbohidraţi.