Vinul ne poate proteja de bolile de inimă
Oamenii de ştiinţă au realizat un studiu, care a durat doi ani, cu scopul de a evalua efectele consumului moderat de alcool în cazul diabeticilor, care tind să aibă niveluri scăzute de colesterol bun, HDL. Specialiştii au demonstrat că vinul roşu contribuie la îmbunătăţirea sănătăţii cardiace, crescând nivelul colesterolului HDL şi scăzându-l pe cel rău.
Studiul a fost realizat pe un eşantion de 224 persoane care suferă de diabet zaharat, cu vârste cuprinse între 45 şi 75 de ani. Acestea au fost împărţite în diferite grupe şi li s-a cerut ca timp de doi ani să bea la cină 0,14 litri de vin roşu, vin alb sau apă. Toţi participanţii la studiu au primit un plan de dietă mediteraneană.
Comparativ cu cei care au băut apă, pacienţii din categoria cu vin roşu au avut analize mai bune. De asemenea, atât cei care au băut vin roşu, cât şi cei care au băut vin alb au prezentat o calitate mai bună a somnului. Tot specialiştii au precizat că bărbaţii pot bea până la două pahare de vin roşu pe zi, iar femeile unul singur.