Purtaţi ochelari de soare!
Ochelarii de soare sunt unul dintre cele mai purtate accesorii atât de femei cât şi de bărbaţi. Nu numai că pot să îţi schimbe întregul look într-o secundă şi să te facă să arăţi bine, dar pot să fie şi un ajutor extrem de mare pentru ochi. Ochii sunt printre cele mai importante şi sensibile organe ale corpului nostru. Prin ei percepem lumea, tocmai de aceea este esenţial să îi protejăm de cei mai dăunători factori: razele UV.
Beneficii oferite de ochelari
– Te protejează de acţiunile nocive ale razelor UV
– Razele ultraviolete sunt un factor principal în formarea majorităţii afecţiunilor oculare, precumcataracta şi degenerescenţa musculară cauzată de îmbătrânire.
– Protejează ochii de vânt şi praf
– Indiferent că eşti la mare sau practici sporturi de vară sau de iarnă, ochelarii de protecţie solară funcţionează ca un paravan care blochează vântul şi praful, dăunătoare ochilor prin efectul iritant pe care îl au asupra lor.
– Reduc riscul de orbire cauzat de suprafeţele lucioase.
– Majoritatea suprafeţelor reflectă lumină, care afectează puternic vederea şi pot distrage atenţia de la activităţi zilnice precum condusul , unde orice moment de neatenţie poate fi riscant şi provoca un accident.
Cum alegem ochelarii potriviţi?
Ochelarii de soare nepotriviţi pot provoca dureri de cap, oboseală oculară, lăcrimare şi chiar cataractă. Înainte de a alege ochelarii de soare în funcţie de forma feţei, culoarea părului şi a tenului, trebuie să ţinem cont de următorii factori:
Nu cumparati ochelari de soare ieftini
Ochelarii mai ieftini sunt de evitat tocmai pentru că preţul poate să reflecte calitatea slabă a materialelor din care aceştia sunt făcuţi. Majoritatea ochelarilor cumpăraţi la întâmplare de la comercianţii de pe stradă sau din supermarketuri nici măcar nu conţin filtre împotriva razelor ultraviolete.
Asigură-te că lentilele ochelarilor iti ofera protectie UV 100%
Efectul purtării unei perechi de ochelari fără filtru UV este ca şi cum nu ai purta deloc, sau poate chiar mai rău. În anumite cazuri aceste lentile au chiar şi dioptrii nepotrivite, care pot strica şi mai tare vederea unei persoane cu sau fără probleme de vedere.
Alegeti ochelari cu lentile cat mai inchise
Filtrul de protecţie al ochelarilor reprezintă un marcaj notat cu UV sau CAT şi are valori de la 0 la 4. Cu cât culoarea lentilei este mai închisă, cu atât gradul de protecţie este mai mare.
Alegerea nuanţei potrivite pentru lentilele ochelarilor de soare este foarte importantă. Cu cât lentila este mai închisă, cu atât vizibilitatea este mai scăzută, iar acest lucru poate să reprezinte un real pericol pentru şoferi şi pentru cei din jur. Este contraindicat să conducem cu ochelari cu protecţie 4.
Lentilele de nuanţă gălbuie sau roşiatică pot să afecteze percepţia culorilor în trafic. Pentru persoanele care conduc se recomandă lentilele în nunaţe de gri, verde sau maro, fiindcă nu produc deformarea culorilor.
Dacă petreci mult timp pe apă sau la volan, este obligatorie folosirea ochelarilor cu lentile polarizate.
Lentilele polarizate reduc strălucirea suprafeţelor obiectelor aflate în câmpul vizual cum ar fi: suprafaţa apei, capotele maşinilor sau geamurile.
Din păcate, acestea nu oferă o protecţie totală împotriva strălucirii. De exemplu, dacă suprafaţa apei este agitată, formând unghiuri de peste 45 de grade, o parte din reflexii ar putea trece prin lentilă, întrucât aceasta blochează doar radiaţiile din plan vertical.
Modalitatea prin care putem verifica faptul că ochelarii de soare pe care îi cumpărăm corespund standardelor europene este semnul CE care ar trebui să se găsească inscripţionat pe rame şi care garantează calitatea produsului.
Pentru a evita cumpărarea ochelarilor contrafăcuţi, este recomandată apelarea la un cabinet oftalmologic specializat. Cu toate că procesul durează puţin mai mult şi preţul ochelarilor este mai ridicat, este un sacrificiu mic pentru sănătatea ochilor.