Home  /  Boli   /  Durerile de rinichi nu trebuie ignorate – acestea pot anunţa o viitoare colică renală

Durerile de rinichi nu trebuie ignorate – acestea pot anunţa o viitoare colică renală

Rinichii reprezintă „staţia de epurare” a organismului. Aceștia au rolul de a curăţa sângele, eliminând toxinele și surplusul de apă. Tot ei ţin echilibrul potasiului și al sodiului în sânge și reglează tensiunea arterială.

Din nefericire, rinichii fac parte din acea categorie de organe care nu prezintă simptome clare atunci când nu funcţionează cu trebuie. De asemenea, simptomele care apar se pot confunda uşor cu ale altor boli, iar din acest motiv persoanele în cauză se pot trezi cu probleme grave de sănătate, în unele cazuri chiar imposibil de tratat.

Pe lângă semnalele oferite de rinichi, mai putem fi atenţionaţi şi de către întregul aparat urinar, fără să existe vreo afecţiune în acea regiune. Astfel deplasarea în timp util la un medic specialist este absolut necesară.

Durerile în zona lombară pot fi un semn demn de luat în seamă

Atunci când simţi junghiuri în zona lombară poţi să iei în calcul posibilitatea unei afecţiuni a rinichilor, deoarece în cele mai multe cazuri, durerea de spate reprezintă simptomul primar al bolilor renale. Fie că este localizată într-un punct fix, fie că e difuză, puternică sau slabă, durerea de mijloc pe care o dau bolile de rinichi se poate confunda foarte ușor cu o criză de discopatie sau cu alte afecţiuni ale coloanei vertebrale.

În general, durerea care se localizează într-un punct fix, apare spontan și trece repede, poate fi semnalul de alarmă al unui singur rinichi bolnav, așa cum se întâmplă în pielonefrită, tuberculoză și litiază renală, cancer renal. Cele mai des întâlnite dureri sunt așa-numitele colici și apar ca urmare a tensionării vezicii biliare, aflată în imposibilitatea de a se evacua.

Acest fenomen se întâmplă, mai ales, atunci când apar pietrele la rinichi, în litiaza renală. Interesant este că o criză renală atrage cu sine și alte simptome, precum faţă palidă, răceala extremităţilor, durerea abdominală, transpiraţia abundentă, greaţa, vărsături etc. Acestea pot conduce foarte ușor către un alt diagnostic, cum ar fi apendicita acută, hernia inghinală, colica biliară sau chiar infarctul.

Mai poate fi vorba de o afecţiune renală dacă te confrunţi cu următoarele simptome: lipsa poftei de mâncare, stare generală proastă, oboseală nejustificată, senzaţie de sete, nevoia de a urina în permanenţă, urinare puţină sau deloc şi uneori cu sânge. De asemenea, mai pot apărea simptome precum: piele foarte uscată însoţită de mâncărimi şi scădere în greutate fără motiv.

Call Now Button