Home  /  Boli   /  Criptorhidia – poate fi o problemă pentru băieţeii nou-născuţi

Criptorhidia – poate fi o problemă pentru băieţeii nou-născuţi

În timpul vieţii intrauterine la copilul de sex masculin, se dezvoltă şi testiculele. De la începutul dezvoltării lor testiculele se află în abdomen. În mod normal înainte de naştere testiculele coboara în scrot, un sac care se găseşte sub penis. Când un testicul nu coboară în scrot, aşa cum ar trebui, atunci copilul va avea un testicul necoborât.

Aproximativ 5% dintre baieţeii nou-născuţi sunt copii care au un testicul necoborât. Această anomalie se întâlneşte mult mai frecvent la copiii născuţi prematur sau la cei care sunt foarte mici la naştere. Cu toate acestea, majoritatea bǎieților care se nasc cu unul sau două testicule necoborȃte, problema se corectează în primele luni de viață fie ȋn mod natural, ȋn special ȋn primele patru luni de viațǎ, fie prin tratament.

Această problemă nu trebuie neglijată, deoarece un testicul necoborȃt crește riscul de infertilitate, de cancer testicular, hernie și de torsiune testicularǎ. De asemenena, lipsa unui testicul poate provoca un stres psihologic semnificativ pe mǎsurǎ ce bǎrbatul ȋnainteazǎ ȋn vȃrstǎ. Boala este adesea confundatǎ cu testiculul retractil. În această situație, un testicul care a coborât în scrot, ocazional se retrage ȋn abdomen. Un testicul retractil nu crește riscul de infertilitate sau cancer testicular, pentru că acesta se ȋntoarce ȋntotdeuna ȋnapoi ȋn scrot.

Cauze

Testiculul necoborȃt poate apărea din mai multe motive, ȋnsǎ nașterea  prematurǎ este cauza principalǎ. Alte cauze pot include: tulburări hormonale, spina bifidǎ, absența testiculară.

Simptome

Simptomul esențial este lipsa unui testicul sau a ambelor testicule la nivelul scrotului. Absența este, de obicei, detectatǎ la naștere. Simptomele fizice: scrot nedezvoltat sau scrot asimetric din cauza testiculul necoborȃt.

Tratamentul

Inițial, medicul va aștepta ca testiculul sǎ coboare natural fǎrǎ a se interveni. Ȋn cazul ȋn care aceastǎ coborȃre nu are loc, se poate interveni prin urmǎtoarele metode:

Tratamentul chirurgical

Un testicul necoborȃt poate fi corectat prin intervenție chirurgicală. Procedura necesită, de obicei, incizii relativ mici care se pot realiza cu dispozitive laparoscopice. Tratamentul chirurgical se recomandǎ sǎ se realizeze ȋnainte de 15 luni. În unele cazuri, testiculul necoborȃt poate fi slab dezvoltat sau anormal dezvoltat, iar ȋn funcție de starea acestuia, chirurgul poate elimina acest țesut testicular. Dupǎ operație, chirurgul va monitoriza testicul pentru a vedea dacă acesta se dezvoltǎ, dar și dacǎ acesta funcționeazǎ corect.

Tratamentul hormonal

Tratamentul hormonal presupune injectarea de gonadotropinǎ corionicǎ umanǎ, un hormon ce poate  provoca coborȃrea testiculului, ȋnsǎ specialiștii afirmǎ cǎ tratamentul hormonal este, de obicei, mai puțin eficient decât cel chirurgical.

 

 

Call Now Button