Home  /  Boli   /  O nouă descoperire promite rezolvarea problemelor de fertilitate

O nouă descoperire promite rezolvarea problemelor de fertilitate

Gametogeneza în vitro (IVG) poate rezolva problemele de la nivelul spermatozoizilor sau ovulelor. Practic, prin această metodă, orice celulă adultă poate fi recoltată (să zicem de pe mucoasa obrazului sau pielea antebraţului), urmând să fie transformată într-o celula progenitoare, într-un gamet. Prin manipulari succesive, nici măcar nu mai este nevoie de spermatozoid şi ovul, oul obţinându-se doar din celule mature.

Cercetările sunt în faze avansate, iar pe loturi de soareci deja s-au obţinut aceste celule. În anul 2016, specialiştii de la Universitatea din Bath au dezvoltat o tehnică care le-a pemis să creeze un pui de soarece. Ouale au fost ”păcălite” să se dezvolte într-un embrion fără fertilizare, iar acesta a fost injectat cu spermă. Astfel, bebeluşul şoarece s-a născut fără să fie nevoie de o femelă care să ducă la capăt acest proces.

Oamenii de ştiinţă susţin că nu ar trebui să ne uimească această evoluţie, deoarece medicina reproducătoare şi regenerativă se dezvoltă extrem de repede şi părinţii vor putea ”să-şi comande” bebeluşul ideal, genele putând fi manipulate.

După cum spuneam, procesul s-ar face prin gametogeneza in vitro (IVG), previzualizând o ”fermă” de embrioni la o scală pe care nu ne-o putem imagina acum, care ar putea să ne îngrijoreze exagerat cu privire la decăderea vieţii umane.

Experţii susţin că este un proiect bazat pe un concept ”de bine”, deoarece doresc să ajute adulţii care îşi doresc copii dar nu îi pot concepe ei înşişi din varii deficienţe de sănătate.

Există unele voci care se opun încă de pe acum acestor descoperiri, dar acelaşi lucru s-a întâmplat şi cu fertilizarea în vitro. Oamenii de vor obişnui însă cu transformările aduse de medicina de elită, acolo unde se fac progrese formidabile.

De asemenea, un alt progres extraordinar este tehnologia CRISPR cas9, care face valuri de câtiva ani. Practic, prin intervenţii fine la nivelul genelor, cu editări succesive, anumite boli (precum bolile de sânge, neurologice sau familiale) pot fi evitate la vârste avansate, mai ales cele în care defectele genetice sunt ştiute. CRISPR împreună cu IVG nu numai că promit rezolvarea infertilităţii, dar şi scoaterea din ecuaţie a unor boli teribile.

Call Now Button