Home  /  Boli   /  Cercetătorii au făcut o nouă descoperire importantă legată de obezitate

Cercetătorii au făcut o nouă descoperire importantă legată de obezitate

Obezitatea este una dintre cele mai mari probleme ale zilelor noastre. Din păcate stilul de viaţă sedentar şi alimentaţia precară duc la apariţia multor kilograme în plus şi implicit la riscul de a dezvolta diferite boli, mai ales cardiovasculare.

Oamenii de ştiinţă de la Harvard au încheiat recent un studiu care a durat nu mai puţin de 20 de ani şi care a scos la iveală faptul că persoanele care au o istorie a obezităţii în familie slăbesc mai eficient, în ciuda acestei predispoziţii genetice de îngrăşare.

Cercetătorii au descoperit faptul că cei predispuşi genetic au fost capabili să îşi îmbunătăţească indicele de masă corporală cu 70% mai bine decât restul. Nu mai puţin de 14.000 de oameni au fost monitorizaţi pe durata studiului.

Cercetătorii sunt de părere că regimul alimentar opreşte predispoziţia genetică la nivel molecular. Practic, predispoziţia genetică nu este o piedică pentru controlarea greutăţii şi nu este o scuză pentru sănătatea precară. Studiile precedente au arătat că dietele cu cantităţi ridicate de zahăr şi mâncăruri prăjite pot amplifica asocierile genetice cu creşterea în greutate.

Până în prezent au fost descoperite 100 de gene asociate cu îngrăşarea. Oamenii de ştiinţă susţin că aproximativ 44% dintre oameni au varianta genei FTO, iar aproximativ 16% au două copii, ceea ce îi face cu 70% mai predispuşi la a deveni obezi.

Acest studiu este primul care examinează interacţiunile pe termen lung dintre calitatea dietei şi predispoziţia genetică la obezitate.

Din păcate oamenii au tendinţa de a se victimiza, dând vina pe genă atunci când masa lor corporală este peste medie. Făcând acest lucru, nu mai au grijă ca dieta lor să fie una echilibrată, considerând că eforturile depuse oricum nu vor avea niciun rezultat pozitiv. Această abordare este una total greşită, spun specialiştii.

Call Now Button