Home  /  Boli   /  Cercetătorii au descoperit cum poate fi vindecat diabetul de tip 2

Cercetătorii au descoperit cum poate fi vindecat diabetul de tip 2

Din păcate diabetul zaharat de tip 2 este foarte des întâlnit astăzi. Acesta se caracterizează prin faptul că pancreasul continuă să producă insulină, uneori chiar mai multă decât în mod natural. Problema este că organismul dezvoltă rezistenţă la efectele insulinei, astfel încât în realitate există un deficit al acesteia.

În urma experimentelor pe animale, o echipă de cercetare de la Universitatea Yale a ajuns la concluzia că o dietă foarte săracă în calorii poate inversa diabetul de tip 2. Noul studiu este foarte important pentru elaborarea unui tratament împotriva maladiei severe.

Conform studiului o dietă care are un sfert din aportul caloric normal poate inversa diabetul de tip 2 la şoareci.

Folosind o metodă inovativă, bazată pe analizarea izotopilor, cercetătorii au putut monitoriza şi calcula un număr de procese metabolice care contribuie la creşterea în producţie a glucozei.

Metoda, cunoscută sub denumirea de PINTA, a permis cercetătorilor să realizeze un set de analize cu privire la procesele metabolice ale ficatului care pot contribui la rezistenţa la insulină şi rata crescută de producţie a glucozei – cele două procese cheie care cauzează concentraţiile mari de zahăr.

Practic, folosind această abordare de a înţelege metabolismul ficatului, cercetatorii arătat că o combinaţie de trei mecanisme este responsabilă pentru inversarea rapidă a hiperglicemiei datorată unei diete cu conţinut caloric foarte scăzut.

Oamenii de ştiinţă susţin că următorul pas este de a confirma dacă acest studiu poate fi aplicat şi oamenilor, cu aceleaşi rezultate mulţumitoare.

Call Now Button