Home  /  Boli   /  Cele mai bizare boli ale planetei

Cele mai bizare boli ale planetei

Umanitatea continuă si va continua să fie fascinată de fenomene  medicale bizare până la sfârşitul timpului ei. Însoţite permanent de aerul de miraculos, acestea au trecut prin toate extremele: de la marginalizare, maltratare, condamnare şi chiar moarte la a ajunge eroi de film, legende sau romane de aventuri.

Boala Pielii Albastre

O familie cunoscută ca “oamenii albastri” a trăit pe dealurile de lângă Troublesome Creek din Kentucky, până în anii 1960. Majoritatea au trăit peste vârsta de 80 de ani fară vreo boală gravă. Mai târziu s-a descoperit ca sufereau de o boală genetică recesivă, caracterizată prin lipsa enzimei NADH methemoglobin reductaza.

Sindromul Elefantiazis

Filarioza limfatică, numită şi elefantiazis, este poate cea mai spectaculoasă din cazurile oamenilor cu edem excesiv al membrelor inferioare. Boala este cauzată de o gamă de paraziţi incluzând Wuchereria bancrofti, Brugia malayi, Brugia timori, toate transmise de ţânţari. Filarioza limfatică afectează 120 de milioane de persoane din toată lumea, 40 de milioane din acestea având o formă gravă. Cand o femelă de ţânţar infectată înţeapă o persoană, ea injectează larva (microfilaria) în sânge. Microfilaria se reproduce şi se stabileşte în fluxul sanguin, unde poate trăi mulţi ani. De multe ori simptomele nu apar până după mulţi ani de la infecţie. Cantitatea de paraziţi din sânge creşte, cauzând acumulari de fluid în ţesuturile înconjurătoare. Cele mai comune şi vizibile semne ale bolii sunt edemul excesiv al membrelor inferioare, organe genitale şi sâni.

Hipertricoza

Unui copil de 2 ani, pe nume Abys DeJesus, au început să-i crească fire negre de păr pe faţă. În acel moment doctorii l-au diagnosticat cu Sindromul Omului Lup. Boala este numită astfel deoarece oamenii seamănă cu nişte varcolaci dar fară caninii supradezvoltaţi şi fară gheare. În Mexic există o familie în care toti bărbaţii au păr care le acoperă faţa şi partea superioară a corpului.

Liniile lui Blaschko

Liniile lui Blaschko sunt fenomene extrem de rare şi inexplicabile ale anatomiei umane, prezentate pentru prima oară de un dermatolog german, Alfred Blaschko, în 1901. Nu reprezintă o boala sau un simptom al vreunei boli, liniile fiind un model invizibil prezent în ADN-ul persoanei afectate. Multe din bolile de piele sau ale mucoaselor se manifestă în concordanţă cu aceste modele, realizând imaginea unor linii. Liniile nu corespund sistemului nervos, muscular sau limfatic. În mod remarcabil, ele se aseamănă de la persoană la persoană, formand de obicei un “V” de-a lungul coloanei vertebrale şi forme “S” pe piept şi abdomen.

Sindromul Progeria

Progeria este cauzată de un mic defect al codului genetic al unei persoane, dar cu efecte dezastruoase. De obicei, un copil născut cu această boală moare până la 13 ani. Corpurile lor îmbătrânesc prematur, apărând simptome specifice: pierderea parului, boli de inimă, micsorarea oaselor şi artrita. Progeria este extrem de rară, existaă doar 48 de persoane cu această boală în întreaga lume. În mod ciudat, există o familie care are 5 copii cu această boală.

Sindromul Pica

Persoanele diagnosticate cu sindromul pica au o dorinţă necontrolată de a mânca substanţe ne-comestibile cum ar fi pământ, hartie, lipici, argilă. Deşi se crede că această boală e legată de deficienţe minerale, experţii nu au găsit o cauză reală sau un tratament.

Sindromul Alice în Tara Minunilor

Acest sindrom, este o boală de tip neurologic ce afectează percepţia vizuală umană. Bolnavii văd oameni, parţi din oameni, animale, şi obiecte ca fiind mult mai mici decât în realitate. De obicei, obiectul perceput apare foarte departe şi extrem de aproape în acelaşi timp. Această boală mai poartă şi numele de vedere lilliputană sau halucinaţii lilliputane, numite după ‘oamenii mici’ din Călătoriile lui Gulliver de Jonathan Swift. Boala afectează doar sistemul de percepţie, ochiul nu este afectat, ci doar modul de interpretare a informaţiei de către creier.

Sindromul mortului viu

Acest sindrom se caracterizează prin depresii şi tendinţe sinucigaşe, bolnavul plângându-se că ar fi pierdut tot: avere, părţi din sau tot corpul, de obicei crezând că este mort, un corp viu neînsufleţit. Fenomenul apare la persoanele cu lipsă cronică de somn sau cu psihoză cauzată de amfetamine sau cocaină. Paradoxal, starea de a fi “mort” dă bolnavului ideea ca este nemuritor.

 Sindromul Maine

Caracteristica principală e aceea că pacientul este extrem de surprins de un zgomot neaşteptat sau vederea unui lucru neprevăzut. Pacientul speriat işi agită mâinile prin aer, ţipă şi repetă cuvinte. Prima oară a fost identificat la taietorii de lemne de origine francezo-canadiană din Maine.

Boala Vampirului

Persoanele cu această boală evită sub orice formă lumina solară. Dacă totuşi lumina îi atinge, pe piele se vor forma vezicule. O parte din persoane vor avea dureri şi vezicule imediat dupaăcontactul cu razele solare.

 

 

Call Now Button