Home  /  Boli   /  Ce factori trebuie să luaţi în considerare înainte de a efectua o intervenţie estetică?

Ce factori trebuie să luaţi în considerare înainte de a efectua o intervenţie estetică?

În general o intervenţie estetică vă poate îmbunătăţi aspectul fizic, însă trebuie să luaţi în considerare si o serie de riscuri . Intervenţiile estetice se referă atât la operaţiile chirurgicale de infrumuseţare, precum liftingul facial sau liposucţia, cât şi la procedurile nechirurgicale, precum injecţiile cu toxină botulinică sau peelingul chimic.

Luaţi în considerare următorii factori

Înainte de efectuarea unei intervenţii estetice, este important să cunoaşteţi toţi factorii implicaţi în reconstrucţia sau corectarea unor porţiuni corporale care funcţionează normal, însă au nevoie de îmbunătăţiri la nivelul aspectului. Cei mai importanţi dintre aceştia sunt:

Asteptările – este esenţial ca aşteptările dumneavoastră să vizeze îmbunătăţirea aspectului fizic, nicidecum perfecţiunea. Nu vă aşteptaţi să vă transformaţi peste noapte în vedeta preferată, întrucat veţi suferi cu sigurantă o mare dezamăgire. De asemenea, nu pretindeţi că intervenţia estetică să vă salveze o relaţie intimă defectuoasă, să vă propulseze în carieraă sau să vă îmbunătăţească viaţa socială.

Riscurile – pot apărea nemulţumire privind rezultatele obţinute în urma intervenţiei. De asemenea, dacă veţi suferi o intervenţie chirurgicală, apare riscul hemoragiilor şi infecţiilor postoperatorii.

Recuperarea – este foarte important să ştiţi că după o procedură estetică, veţi avea nevoie de zile, săptămâni sau chiar luni de recuperare. Consecinţele fizice (leziunile, durerile, slăbiciunea corporală şi disconfortul generalizat) trebuie să fie asumate de fiecare pacient în parte, înainte de efectuarea oricarei intervenţii de natură estetică. Nu în ultimul rând, procedura poate să afecteze anumite aspecte ale vieţii personale şi profesionale.

Costurile – chirurgia cosmetică nu este acoperită de asigurarile de sănătate, aşadar implică o investiţie consistentă, care poate varia de la câteva zeci de euro, până la sute sau chiar mii, în funcţie de procedură. Luaţi în considerare şi costuri ulterioare intervenţiei, necesare pentru eventuale proceduri de corectare.

Schimbările psihologice – chiar dacă stima de sine poate să crească după o intervenţie estetică, aceasta nu constituie un tratament pentru depresie sau alte tulburări de natură mentală.

Alegerea unui chirurg plastician bun

Dacă decideţi să apelaţi la chirurgia estetică, alegeţi un chirurg plastician avizat de Ministerul Sanatăţii şi specializat în procedura la care doriţi să vă supuneţi. Nu vă rezumaţi doar la câteva căutări pe internet, orientaţi-vă ân functţie de recomandări emise de persoane în care puteţi avea încredere.

Dacă intervenţia estetică implică efectuarea unei anestezii generale, asiguraţi-vă  că beneficiaţi de toate conditîţiile de sigurantă în unitatea medicală de care aparţine chirurgul plastician ales.

La prima consultaţie cu specialistul, chirurgul va evalua regiunea anatomică vizată şi va solicita informaţii despre istoricul medical personal, tratamentele medicamentoase urmate şi de asteptările personale ale pacientului.

Alegerea chirurgului potrivit pentru o anumită procedură estetică se stabileşte în funcţie de starea de sănătate a pacientului, aşteptările sale realiste şi echilibrul său mental (ia această decizie cu discernământ). Cu cât colaboraţi mai eficient cu chirurgul plastician în a stabili ţeluri specifice, masurabile şi tangibile, cu atât vă creşteţi şansele de a obţine o satisfacţie deplină la final.

Ce presupune pregătirea pentru intervenţie?

La fel ca în cazul oricărei alte operaţii, este necesară o pregătire specială înainte de efectuarea unei proceduri estetice. Perioada preparatorie poate să înceapă cu trei săptămâni înainte de data stabilită pentru intervenţie.

Un prim pas în procesul pregătirii este renunţarea la fumat şi alcool. Aceste vicii pot afecta major capacitatea organismului de vindecare. Astfel, fumatul obstrucţionează circulaţia sânguină în toate regiunile corporale, constituind o piedică importantă în recuperare. Fumătorii nu sunt candidaţi buni pentru liposucţia abdominală sau lifting facial, de pildă. Alcoolul afectează imunitatea organismului, facându-l mai susceptibil la imbolnavire. Totodată, consumul de băuturi alcoolice în perioada premergătoare unei operaţii creşte riscul hemoragiilor.

Intrebaţi chirurgul cu cel puţin două săptămâni înainte de intervenţie care sunt acele medicamente pe care le puteţi lua, fară să vă compromiteţi şansele de reuşită a operaţiei. Medicamentele antiinflamatorii, ibuprofenul, anticoagulantele sau suplimentele de vitamina E sunt câteva exemple de substanţe pe care ar trebui să le consumaţi doar cu acordul medicului. De asemenea întrebaţi specialistul care sunt suplimentele alimentare pe care le puteţi lua în acest interval, pentru a ajuta organismul să işi regenereze rapid ţesuturile. Vitaminele A şi C întăresc imunitatea şi cresc rezistenţa ţesutului cutanat, bromelaina previne umflăturile postoperatorii. Fierul este recomandat, de asemenea, înainte de liposucţie.

Cu o saptamană înainte de procedură, limitaţi aportul de sodiu din dieta, pentru a reduce din disconfortul postoperator. Suplimentaţi porţiile zilnice de fructe, legume şi proteine, astfel încat să beneficiaţi de o imunitate de fier şi şanse maxime de recuperare uşoară.

Call Now Button