Home  /  Boli   /  Ce analize medicale TREBUIE sa faci în fiecare an?

Ce analize medicale TREBUIE sa faci în fiecare an?

Testele realizate periodic ne ajută să depistăm o afecţiune aflată la debut.

Hemoleucograma, glicemia, sumarul de urină, colesterolul şi transaminazele sunt analizele de „bun simţ” pe care fiecare dintre noi ar trebui să ni le facem în fiecare an. Cu ajutorul acestora ne monitorizăm starea de sănătate şi, potrivit medicilor, pot fi tratate rapid afecţiunile depistate încă de la debut, comparativ cu bolile care sunt descoperite în stare avansată.

Hemoleucograma este o analiză la sânge care oferă informaţii despre numărul de globule albe şi roşii din sânge şi cantitatea totală de hemoglobina din sânge. Testul furnizează diagnostice pentru numeroase boli. Rezultatele pot reflecta probleme cu volumul sângelui din cauza deshidratării sau a pierderii de sânge. În plus, această analiză mai poate indica infecţii acute sau cronice şi alergii. Medicii spun că valoarea normală a hemoglobinei în cazul bărbaţilor este de 13.8 – 17.2 g/dl, iar la femei valoarea normală este de 12.1 – 15.1 g/dl.

Măsurarea glicemiei este un test simplu, care se recomandă a fi efectuat dimineaţa înainte de masă, deoarece în acea perioadă nivelul glicemiei din sânge este mai ridicat din cauza eliberării hormonilor hiperglicemianţi în organism. Nivelul glucozei din sânge poate varia în funcţie de mai multe aspecte, printre care dieta, activitate fizică, diferitele boli de care suferim, tratamentele medicamentoase pe care le urmăm, sau stres. Medicii spun că glucoza constituie cea mai importantă sursă de energie pentru organismul uman.

Sumarul de urină – este analiza care ne poate spune dacă suferim de diabet zaharat, insuficienţă renală decompensată, sau infecţii ale căilor urinare.
Medicii recomandă prelevarea de urină dimineaţa.

Lipidograma este analiza care măsoară nivelurile de LDL, HDL, colesterolul total precum si nivelul trigliceridelor din organism. Specialiştii spun că nivelul de siguranţă al colesterolului este sub 200. Nivelurile colesterolului din organism pot fi influenţate de dietă, greutate, vârstă sau sex.

Prin măsurarea transaminazelor se „vede” cât de afectat este ficatul. Valorile crescute ale transaminazelor nu înseamnă automat o afectare hepatică. Medicii spun că această concluzie se trage după mai multe analize, dar un nivel crescut este un semn de alarmă.

Call Now Button