Află cum poţi recunoaşte fructele şi legumele cu pesticide
În zilele noastre este o adevărată provocare să găseşti alimente sută la sută bio. Din pacate, în supermarketuri găsim într-o proporţie covârşitoare fructe şi legume din import, în timp ce producatorii noştri rămân cu marfa nevândută.
În ceea ce priveşte fructele din import, acestea au coduri care ne arată dacă fructul a fost crescut bio, cu îngrăşăminte chimice sau dacă a fost modificat genetic.
Iată cum putem interpreta aceste coduri:
Unele fructe şi legume din supermarketuri şi din pieţe au nişte stickere lipite, care conţin câteva cifre. Acestea sunt codurile PLU. Sunt stabilite de Federaţia Internaţională pentru standardul produselor şi sunt folosite din anul 1990.
Practic, vorbim despre un cod din patru sau cinci cifre care arată cum a fost crescut produsul respectiv: ecologic, cu pesticide sau dacă a fost modificat genetic. Astfel, veţi înţelege şi diferenţa de preţ dintre portocalele organice, spre exemplu, şi cele crescute convenţional, care pot arăta la fel.
În cazul în care un fruct are codul de pe autocolant format din patru cifre, înseamnă că a fost crescut convenţional, adică s-au folosit îngrăşăminte chimice şi pesticide. Un exemplu este un măr pe care este înscris codul 4015. Dacă ar fi avut codul 94015, ar fi indicat faptul că a fost crescut într-un mediu bio. Un măr modificat genetic ar fi avut codul 84015.
Astfel, codurile PLU din 5 cifre pot începe cu cifra 8 sau cu cifra 9. După cum spuneam, cele care încep cu 8 arată faptul că vegetalele respective au fost modificate genetic. Din acest motiv, este indicat să evitaţi astfel de produse. Dacă, în schimb, codul începe cu cifra 9, înseamnă că producţia a fost cultivată ecologic. Adică puteţi cumpăra cu încredere fructele şi legumele dorite. Acestea au fost crescute natural, fără ingrăşăminte chimice, iar singurul dezavantaj este preţul.
Problema este că nu toate legumele şi fructele de import au înscris pe etichetă codul PLU, deşi producătorii sunt obligaţi să îl pună fie pe lotul de alimente, fie pe fiecare bucată în parte.
În cazul în care cumpăraţi vegetale de import din supermarketuri, alegeţi-le pe cele care au codul scris pe autocolant, însă cel mai indicat ar fi să le achiziţionaţi din piaţă, deoarece există un risc mai mic de a avea pesticide.
Din păcate, industria alimentară este din ce în ce mai greu de controlat, iar pentru a mânca fructe şi legume sută la sută sănătoase ar trebui să le cultivăm în propria grădină.