Home  /  Boli   /  Află care este legătura dintre somn şi bolile cardiovasculare

Află care este legătura dintre somn şi bolile cardiovasculare

Potrivit unui studiu realizat de către cercetători, persoanele care dorm mai mult sau mai puţin de şapte ore pe zi, işi măresc semnificativ riscul de apariţie a bolilor cardiovasculare.

Spre exemplu, o persoană care doarme, însumat, aproximativ cinci ore pe zi, işi dublează riscul de diagnosticare cu angină pectorală, afecţiuni cardiace coronariene, infarct sau atac cerebreal, spun specialiştii. Acelaşi studiu a descoperit că şi somnul pentru mai mult de şapte ore are riscurile sale, unele ce vizează, îndeosebi, îmbolnăvirea la nivel cardiovascular.

Specialiştii au monitorizat pacienţii care au dormit mai mult de nouă ore pe zi şi au descoperit că prezentau o dată şi jumătate mai multe şanse să dezvolte afecţiuni cardiovasculare decât aceia care au dormit numai şapte. Grupurile cele mai expuse riscurilor erau alcătuite din adulţi cu vârstele de peste 60 de ani, care dormeau cinci ore sau mai puţin pe noapte. Aceştia şi-au sporit cu până la de trei ori riscul dezvoltării unor probleme cardiovasculare comparativ cu cei care au avut numai şapte ore de somn.

În anul 2005, oamenii de ştiinţă au realizat un studiu pe nu mai puţin de  30.000 de subiecţi adulţi. Rezultatele au fost analizate în funcţie de vârstă, sex, rasă, vicii, gabarit şi actvitate. Cercetătorii nu au putut înţelege exact relaţia dintre durata de somn a unei persoane şi afecţiunile cardiovasculare. Totuşi, au aflat că această durată afectează glanda endocrină, funcţiile metabolice, determinând, printre altele, presiune arterială crescută.