Home  /  Boli   /  Afecţiuni gastroenterologice – Salmoneloza

Afecţiuni gastroenterologice – Salmoneloza

Salmoneloza (contaminarea cu salmonella) este o infecţie bacteriană comună care afectează tractul intestinal. Bacteria Salmonella trăieşte în intestinul oamenilor, animalelor şi păsărilor şi se transmite pe calea fecalelor. Oamenii se infectează cel mai frecvent din alimente şi apă contaminate. Perioada de incubaţie variază între cateva ore şi 2 zile.

Salmoneloza este cauzată  de consumul de carne, ouă  sau produse din ouă, crude (ex. maioneză) sau insuficient preparate termic. Fructele de mare pot fi o cauză frecventă dacă provin din apa contaminată. De asemenea, fructele şi legumele proaspete pot determina aceasta infecţie, daca sunt irigate (înainte de a fi culese) sau spalate cu apa contaminată în timpul procesării. Multe alimente devin contaminate atunci când sunt pregatite de persoane care nu se spală bine pe mâini, mai ales dupa folosirea toaletei sau a hartiei igienice.

O altă cale este contactul cu animale de companie (mai ales păsări şi reptile), după care persoana duce mâna la gură sau pune mainile pe alimente. Unele persoane pot deveni purtători cronici ai bacteriei, ei continuând să o excrete în fecale sau rareori în urină timp de chiar un an sau mai mult dupa ce semnele şi simptomele s-au remis, putând aşadar transmite infecţia altor persoane chiar dacă ei înşişi nu au simptome.

Au un risc mai mare persoanele care calatoresc mult în tări subdezvoltate, cei care deţin pasări şi reptile, persoanele care trăiesc în comun, în diferite instituţii, de exemplu bătrânii în aziluri.

Simtome

Pacienţii se pot confrunta cu greaţă, vărsături, dureri abdominale, diaree, febră, frisoane, cefalee, dureri musculare, sânge în scaun.

Semnele şi simptomele infecţiei durează între 4 si 7 zile, deşi ar putea să treacă chiar cateva luni până când intestinele să işi revină la normal după aceea. Anumite tipuri de bacterii salmonella pot dezvolta febra tifoidă, o boală uneori mortală mai frecventă în ţările mai puţin dezvotate.

Tratament

Cand vine vorba de tratament, dieta este foarte importantă pentru refacerea intestinului după procesul inflamator cauzat de boală:

Ar trebui să consumaţi urmatoarele alimente: pâine prăjită, branza telemea slabă, ceai de mentă, supă de orez şi morcovi, banane, măr copt, sticksuri, grisine, carne fiartă sau friptă la gratar (pui, vită), apă plată
Trebuie să evitaţi urmatoarele alimente: legume şi fructe crude, sucuri de fructe, prăjeli, dulciuri, bauturi gazoase, alcool de orice fel, condimente, lapte, sâmântână, unt, cascaval gras, grăsimi, slanină, costiţă, carne de porc, varză, fasole, tocaturi, mici, ouă.

Deoarece infecţia cu salmonella poate cauza deshidratare, pe primul plan în tratamentul enterocolitelor este corectarea pierderilor de lichide şi electroliţi  Aceasta se realizează prin consumul de lichide – ceaiuri neîndulcite, apă minerală (plată), zeamă de orez, supă de morcov, precum şi administrarea de soluţii de rehidratare orală sau intravenoasă în cazuri cu pierderi severe de lichide şi electroliţi. Sărurile de rehidratare orală se găsesc în farmacii, în pliculeţe cu dozaj corespunzător. Cazurile severe necesită spitalizare.  Antibioticele se administrează dacă medicul suspectează că bacteria Salmonella a patruns în sânge sau daca aveţi imunitate scăzută, vă va prescrie tratament antibiotic pentru tratarea infecţiei. În cazurile necomplicate, antibioticele nu au beneficii, putând chiar prelungi perioada în care purtaţi bacteria, putându-i infecta pe alţii, crescând şi riscul de recadere.

Call Now Button