Fructoza – un pericol pentru sănătatea osoasă
În ultimii ani, industria alimentară din întreaga lume a majorat în mod constant cantitatea de fructoză din alimentele existente pe piaţă, pentru a îmbunătăţi gustul acestora, iar datorită acestui fapt efectele secundare nu au întârziat să apară în privinţa sănătăţii populaţiei globale.
Potrivit specialiştilor, această fructoză este o substanţă care, la fel ca şi alte zaharuri procesate, conduce la obezitate, majorează riscul unor afecţiuni cardiovasculare şi rezistenţa la insulină.
În plus, fructoza din alimente are rolul de a diminua absorbţia de calciu în organism, determinând fragilizarea oaselor şi apariţia osteoporozei.
Astfel s-a ajuns ca o cutie de 350 de ml de băutură răcoritoare acidulată să conţină circa 39 de grame de zahăr, respectiv în jur de 9 linguriţe, din care peste 50% reprezintă fructoză. Această substanţă este derivată din porumb, sfeclă roşie sau trestie de zahar şi reprezintă în acest moment cea mai dulce substanţă dintre toate zaharurile naturale.
Potrivit datelor unei cercetări realizate pe cobai, pe masură ce cantitatea de fructoză este mai mare în corpul uman, absorbţia calciului din alimentaţie se va diminua şi se va ajunge la fragilizarea oaselor.