Descoperirea care poate duce la tratarea multor boli psihice
Tulburările mintale sunt definite ca fiind dereglări funcţionale ale creierului, care pot fi cauzate de procese de dezvoltare modelate de interacţiunea complexă a geneticii cu experienţa individuală. Cu alte cuvinte, bolile psihice ar avea la bază dezechilibre ale creierului determinate de influenţele ereditare asupra dezvoltarii acestuia, în funcţie de contextele biologice şi de mediu.
Mai multe boli mintale au fost asociate cu lumina: de la problemele legate de ritmul circadian la tulburări de sezon, lumina poate avea un impact profund asupra sănătăţii noastre.
Oamenii de ştiinţă au arătat cum impulsurile foarte scurte de lumină pot afecta direct activarea neuronilor. Aceştia speră că experimentul poate duce la terapii de ultimă generaţie pentru o serie de tulburări psihice.
Cercetătorii au testat această teorie, utilizând impulsuri de lumină care nu numai că pot activa neuronii, ci şi pot modifica tiparele şi direcţiile în care sunt activate. Studiul a fost realizat pe şoareci, iar succesul acestei demonstraţii poate permite cercetătorilor să elaboreze noi metode pentru a trata tulburările mintale prin folosirea luminii pentru a redirecţiona activitatea neurală.
Specialiştii au folosit neuroni modificaţi genetic pentru a-i face sensibili la lumină. Deşi celulele sunt modificate, cercetătorii susţin că aceleaşi rezultate pot fi posibile în celulele care sunt sensibile la lumină în mod natural, precum cele găsite în retină. Fotoreceptorii din retinele noastre se conectează cu diferite părţi ale creierului nostru pentru a controla dispoziţia, ritmul metabolic şi ritmul circadian.
Pe durata studiului, echipa a folosit impulsuri rapide de lumină care aveau o durată mai mică de 100 de femtosecunde. Aceastea au un efect diferit faţă de sursele de lumină naturale, deoarece este o cantitate mare de energie pe un timp extrem de scurt. Echipa a schimbat atât durata impulsurilor, cât şi lungimea de undă a lor pentru a explora răspunsurile diferite care erau posibile.
Chiar dacă această demonstraţie este mai degrabă un prim pas decât o concluzie, echipa este încrezătoare că metodele pot avea aplicaţii clinice într-o bună zi.