Până şi deshidratarea uşoară creează mari probleme organismului
Deshidratarea apare atunci când o persoană pierde destul de multe lichide, astfel încât corpul nu mai are suficiente fluide pentru a-şi îndeplini funcţiile normale. Atunci când simţi senzaţia de sete eşti deja deshidratat.
Ultimile cercetări realizate de către specialişti arată că o deshidratare de doar 1% afectează negativ starea de spirit, atenţia, memoria şi coordonarea motorie. Datele privind deshidratarea la om sunt puţine şi contradictorii, dar se pare că fluidul ţesutului cerebral se împuţinează odată cu deshidratarea, reducând astfel volumul creierului şi afectând temporar funcţia celulară.
O altă mare problemă care apare atunci când eşti deshidratat este că sângele devine mai concentrat şi, la un moment dat, se generează o comandă către rinichi pentru a reţine apa, astfel urinezi mai puţin. Cu cât este mai gros şi mai concentrat sângele, cu atât încearcă mai mult sistemul cardiovascular să compenseze această deficienţă prin creşterea ritmului inimii, pentru a menţine presiunea normală la nivelul vaselor de sânge. Atunci când un organism deshidratat este forţat prin exerciţii fizice intense sau temperaturi mari, riscul de epuizare şi leşin cresc.
De asemenea, deficitul de apă impiedică incercările organismului de a regla temperatura corpului, ceea ce poate cauza hipertermie, adică o temperatură a corpului mult peste cea normală.