Home  /  Boli   /  Diabetul insipid şi formele sale
a

Diabetul insipid şi formele sale

Diabetul insipid este o boală endocrină rară cauzată de lipsa unui hormon numit ADH sau hormon antidiuretic. Aşa cum îi spune numele, acest hormon împiedică pierderea apei din organism prin urină, de aceea, când el nu este secretat în cantităţi normale, tendinţa organismului este de a pierde lichide. Cantitatea de urină eliminată poate să depăşeascp 3 litri pe zi. Pentru a nu se deshidrata, organismul reacţionează, de aceea apare setea şi ca atare ingestia de lichide reprezintă simptomele reprezentative ale bolii. Pacientul tinde să bea cantitatea de apă pe care o elimină, aşa că el va purta cu el osticlă de apă permanent şi va avea mari anxietăţi privind posibilitatea de a se deshidrata.

Iată care sunt tipurile de diabet insipid:

Diabetul insipid central

În cazul acestui tip de diabet insipid, problema este la nivelul hipotalamusului sau hipofizei, unde este afectată producerea, depozitarea sau eliberarea de vasopresina. Diabetului insipid central poate fi primar, transmis genetic sau idiopatic şi secundar, dobândit după intervenţii chirurgicale pe creier, traumatisme craniene, tumori craniene, meningite sau boli inflamatorii.

Diabetul insipid nefrogen 

În acest caz vasopresina, eliberată din creier, nu mai poate acţiona eficient, datorită unor anomalii la nivelul rinichilor. Ca şi în cazul prezentat mai sus şi această formă de diabet insipid poate fi primară (transmisă genetic) sau secundară (provocata de boala polichistică renală, litiaza renală, insuficienţa renală, amiloidoza, nivel prea mare de calciu în sânge, nivel scăzut de potasiu în sânge, anumite medicamente – litiu, tetraciclină, manitol, glucoză).

Diabetul insipid dipsogen 

Diabetul insipid dipsogen, reprezintă o poliurie secundară unui aport excesiv de apă. În acest tip de diabet insipid este afectat mecanismul setei. Setea este declanşată în mod normal de creşterea concentraţiei sângelui, dar în cazul acestei afecţiuni este prezentă o sete exagerată, necorelată cu necesităţile organismului, care duce la un aport de lichide prea mare, cu diluarea sângelui, obţinându-se practic o intoxicaţie cu apă. Poate apărea în cazul unei leziuni la nivelul hipotalamusului (traumatisme, meningita TBC, sarcoidoză, tumori), asociat unei tulburări psihiatrice (până la 20% din pacienţii cu schizofrenie rezistentă la tratament pot prezenta această formă de diabet insipid), după anumite medicamente sau fară o cauză aparentă.

Diabetul insipid gestaţional

Diabetul insipid gestaţional apare în sarcină. Cauza principală este reprezentată de distrugerea vasopresinei de către placentă (apare deci un deficit de vasopresină), însă uneori poate fi vorba de o afectare a mecanismului setei.

Call Now Button